Unul din doi copii romani, supus riscului saraciei si excluderii sociale

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 13.06.2014 19:58 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Salvaţi Copiii Romania a organizat conferinţa de lansare a studiilor Saracia si excluziunea sociala a copiilor din Europa şi Evaluarea fenomenului copiii şi tinerii strazii, marcand  astfel Ziua mondiala impotriva exploatarii copiilor prin munca.
Pornind de la constatarea ca, alaturi de Bulgaria, Romania este ţara europeana cu cei mai mulţi copii expuşi riscului saraciei şi excluziunii sociale (peste 50%),

Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, a declarat ca „faptul ca peste jumatate din copiii romani sunt supuşi acestor riscuri reclama luarea imediata de masuri. Practic, in Romania, sute de mii de copii sunt condamnaţi la infometare, mizerie, analfabetism. Iar tabloul saraciei copiilor denota, fara tagada, ca statul nu se achita de responsabilitatea pe care o are faţa de cetaţenii sai, lasandu-i tocmai pe cei mai neajutoraţi dintre aceştia in voia sorţii. In cel mai nefericit caz, aceşti copii ajung in strada. In cel mai fericit caz, un mix de şansa, ajutoare sociale şi sprijin din partea ONG-urilor poate garanta reintegrarea sociala a micuţilor. Prin centrele educaţionale pe care le lansam azi, finanţate aproape integral din Fondul Social European, facem un nou pas in direcţia estomparii inechitaţii şi nedreptaţilor la care sunt supuşi aceşti copii”.

In raportul „Saracia si excluziunea sociala a copiilor din Europa – o abordare din perspectiva drepturilor copilului”, Salvati Copiii avertizeaza publicul larg cu privire la amploarea acestei realitati si impactul sau asupra noilor generaţii de cetaţeni europeni.
Studiul arata ca Romania este, alaturi de Bulgaria, ţara cu cei mai mulţi copii saraci din Europa.

Cateva dintre cele mai importante cifre extrase din raport:

* In perioada 2008 – 2012, numarul copiilor expusi riscului de saracie sau excluziune sociala din Europa a crescut cu aproape 1 milion, cu o evoluţie de aproape jumatate de milion in doar un an, intre 2011 - 2012.
* 27 de milioane de copii din Europa, reprezentand 28% din populatia totala cu varsta sub 18 ani, sunt expusi riscului de saracie sau excluziune sociala.
* In tarile nordice (Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda si Islanda) si in Slovenia, Olanda, Germania, Elvetia si Cehia, intre 12 şi 19% din copii traiesc in risc de saracie sau excluziune sociala.
In Grecia, Ungaria si Letonia, procentul ajunge la 35-41%, iar in Romania si Bulgaria reprezinta mai multe de jumatate din total (52%).
* In Romania si Ungaria, riscul de saracie sau excluziune sociala in randul copiilor este cu peste 10 puncte procentuale mai mare decat in cazul populaţiei adulte.
* Unul dintre cele cinci obiective ale strategiei Europa 2020 este sa reduca abandonul scolar timpuriu la o pondere mai mica de 10%.
In continuare, insa, aproximativ 13% dintre copiii din UE abandoneaza scoala dupa ciclul gimnazial, pondere care, in cazul Romaniei, ajunge la 17,4% din elevi.
* Proportia copiilor in risc de saracie sau excluziune sociala in tarile UE a crescut de la 55,3% la 61%, in cazul celor ai caror parinti au un nivel mai redus de educatie, in timp ce cresterea a fost de doar 0,5% in cazul copiilor cu parinti cu un nivel ridicat de educatie.
* Potrivit Institutului National de Statistica, in anul 2012, aproape 400.000 de copii nu erau inscrisi la nici o forma de invatamant.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.