USL - 55 %, PDL - 18 %, PPDD - 9 %?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 12.12.2011 21:18 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Optimismul românilor se află la cea mai joasă cotă din ultimii cincisprezece ani, arată o nouă analiză dată publicitătii de Fundatia Soros România în cadrul programului Studii Electorale Românesti.
82% dintre români spun, în noiembrie 2011, că directia în care se îndreaptă tara este gresită si doar 12% cred că tara noastră se îndreaptă într-o directie bună.
Chestionati cu privire la participarea la vot, doar 47% dintre respondenţi au răspuns că vor merge cu siguranţă să voteze, iar 24% că probabil vor merge; 8% au răspuns că probabil nu vor vota, în timp ce 18% că sigur nu vor vota.
În ceea ce priveste preferintele electorale, doar 49% dintre cetăţeni au o opinie formată cu privire la cu cine vor vota.
Dintre aceştia, 55% preferă USL, iar PDL obtine 18 procente din preferintele de vot ale respondentilor. Pe locul trei, cu 9%, se află Partidul Poporului Dan Diaconescu. Cel de-al patrulea partid care ar trece de pragul electoral este UDMR, cu 7%.
Doar 32% dintre respondenţi dau un răspuns concret la o întrebare deschisă privind intentia de vot pentru presedinte. Pe primele locuri se află singurii candidaţi anunţaţi, Crin Antonescu cu 31% şi Dan Diaconescu cu 14%. Crin Antonescu atrage doar o treime din voturile potentiale ale USL (27% preferinte de vot USL, iar Crin Antonescu 10% - raportând la total esantion). În acelasi timp, nici un membru PDL nu este menţionat spontan de mai mult de 1% dintre cei chestionaţi.
În Bucuresti, ponderea celor care resping hotărât participarea la alegeri si au un dezinteres ridicat fată de viata politică este dublă fată de media natională – aproape o treime dintre bucureşteni spun că nu vor vota.
Analizându-se preferintele electorale, datele arată că:
• USL este preferată în mai mare măsură de persoanele afectate de criză, dar şi de persoanele cu venituri medii. De asemenea, are o poziţie mai bună între persoanele cu studii superioare decât între cele cu studii medii sau scăzute.
• Persoanele cu venituri mari sunt semnificativ mai înclinate să voteze cu partidul de guvernământ, la fel şi persoanele care nu au fost direct afectate de criza economică.
• Partidul lui Dan Diaconescu este susţinut de persoane de peste 55 de ani si are succes cu precădere în rândul persoanelor cu educaţie scăzută şi cu venituri mai mici.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.