Utilizatorul de telefon mobil poate plati si de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date in afara UE

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.07.2014 18:33 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Utilizatorii de telefonie mobila şi internet mobil din Romania care calatoresc in afara ţarii, in special in afara spaţiului Uniunii Europene, sunt sfatuiţi de Autoritatea Naţionala pentru Administrare şi Reglementare in Comunicaţii (ANCOM) sa studieze cu atenţie ofertele furnizorilor, tarifele pentru serviciile de voce şi date in afara zonei reglementate putand ajunge la niveluri de peste 50 de ori mai mari decat tarifele platite de utilizatori pentru aceleaşi servicii in ţarile din comunitate.

Conform datelor disponibile pe www.veritel.ro, un utilizator roman aflat in Şerbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, S.U.A. ori Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plati peste 2 Euro/ minut in cazul unui apel efectuat catre Romania sau chiar peste 1 Euro/ minut pentru un apel primit in roaming. Comparativ, un utilizator care calatoreşte in spaţiul UE plateşte maxim 0,19 euro/ minut (fara TVA) pentru un apel efectuat catre orice destinaţie din Uniunea Europeana şi cel mult 0,05 euro/ minut (fara TVA) pentru primirea unui apel, in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif).

In ceea ce priveşte serviciile de date, un utilizator roman de internet mobil care foloseşte tarifele standard şi calatoreşte, de exemplu, in Turcia, Moldova, Muntenegru, Şerbia sau S.U.A. plateşte tarife standard incepand cu 5 Euro/ MB pentru transferul de date, in timp ce costurile pot depaşi 10 Euro/ MB pentru destinaţii precum Egipt, Maroc, Thailanda ori Tunisia sau chiar 13 Euro/ MB pentru Australia, Brazilia ori Japonia.
Comparativ, utilizatorii romani care calatoresc in ţarile din Uniunea Europeana platesc maximum 0,20 euro/ MB (fara TVA), in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif).
De exemplu, un utilizator care acceseaza de pe telefonul mobil casuţa de e-mail, reţele de socializare şi site-uri de ştiri timp de aproximativ 2 ore poate ajunge sa consume cel puţin 15MB, putand plati chiar şi de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date in afara UE faţa de cat ar plati in calatoriile din spaţiul UE.

Pentru a evita şocul facturilor mari care pot rezulta din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii din Romania care calatoresc in afara ţarii primesc avertizari prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, in cazul in care costul datelor descarcate se apropie sau depaşeşte pragul prestabilit de 50 euro.
Utilizatorii ii pot solicita insa operatorului stabilirea unui alt prag-limita, mai mic sau mai mare faţa de aceasta valoare.

Diferenţele mari dintre costurile platite de utilizatorii de telefonie mobila şi internet mobil pentru serviciile de roaming in spaţiul UE şi in afara acestui spaţiu sunt generate de reglementarile in vigoare.
Astfel, in timp ce la nivelul Uniunii Europene exista reglementari referitoare la tariful maxim pe care il pot percepe operatorii in cadrul planului tarifar standard, pentru ţarile non-UE nu exista un astfel de plafon maximal, fiecare operator avand libertatea de a-şi stabili tarifele aplicabile.

In ceea ce priveşte gradul de utilizare a serviciilor de roaming, utilizatorii din Romania care au folosit in trimestrul III al anului 2013 (lunile iulie-august-septembrie) serviciul de internet mobil in ţarile din UE/ SEE,

pe baza Eurotarifului,  au consumat peste 10 milioane MB, in timp ce consumul pentru utilizatorii care au calatorit in ţarile din afara UE/ SEE a fost de 1 milion MB.
In aceeaşi perioada, utilizatorii din Romania care au calatorit in ţarile UE/ SEE au efectuat apeluri in roaming de peste 29 de milioane minute şi au primit apeluri de 93 milioane de minute,iar cei careau calatorit in afara UE/ SEE au efectuat apeluri insumand 3 milioane minute şi au primit apeluri de 3,7 milioane minute.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.