Va ganditi sa emigrati in Australia?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.01.2012 18:00 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Legatum a realizat un studiu prin care incearca sa clasifice tarile in functie de prosperitatea lor, atat din punct de vedere financiar, cat si la nivel subiectiv, resimtita de cetateni.Australia, un loc vizat pentru emigrare de catre romani, s-a plasat pe locul 3, iar Romania pe locul 58.

Institutul care a propus acest indice ce ii poarta numele, Legatum, este independent si doreste promovarea democratiei, precum si a societatilor care sunt libere. Prin cele opt dimensiuni, Legatum incearca sa arate prosperitatea atat la nivel financiar, cat si la nivel subiectiv, personal. Cele opt dimensiuni ale prospertitatii sunt: antreprenoriat si oportunitati, educatie, economie, capital social, guvernare, libertate individuala, sanatate, siguranta si securitate. In aceste dimensiuni au fost grupate 89 variabile.

Romanii sunt cu adevarat nemultumiti, deoarece daca Australia a crescut un loc fata de anul trecut, Romania a scazut cu 7 locuri. Anul acesta, Australia este intrecuta de Norvegia, care se situeaza pe primul loc, si de Danemarca, care este plasata pe cel de-al doilea. Totusi, Australia este mai prospera decat Noua Zeelanda, Suedia, Canada, dar si Statele Unite, care se afla pe locul 10, iar Marea Britanie pe 13.

In ceea ce priveste dimensiunile studiate, Australia se situeaza cel mai bine in ceea ce priveste educatia, aceasta fiind pe primul loc in randul tarilor analizate. Emigrarea in Australia este, asadar, o idee foarte buna pentru cei ce isi doresc o educatie solida pentru ei sau pentru membrii familiei.
In afara de educatie, Australia a obtinut un plasament foarte bun si pentru celelalte dimensiuni, cum ar fi capitalul social sau libertatea personala (locul 4). Guvernarea s-a plasat pe locul 6, iar economia si antreprenoriatul un loc mai jos (7).
Desi sanatatea se afla pe locul 14, analistii au recunoscut ca exista niste servicii medicale si o infrastructura buna, insa au existat alte tari care au avut actiuni publice mai intense de preventie.
Locul 14 pentru siguranta si securitate personala a fost obtinut nu prin informatie obiectiva neaparat, ci prin analiza opiniei publice. E de mentionat aici ca Australia nu a avut violenta cu scop politic si oamenii de afaceri nu au folosit guvernarea pentru alte scopuri.
E cunoscut la nivel de simt comun ca Australia este o tara primitoare, insa acest studiu arata dovezile necesare pentru care multi oameni din Romania si din alte tari opteaza pentru o viza in Australia.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.