Valer Marian: Marea deformare a PSD de catre Victor Ponta

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.01.2015 19:27 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Dupa ce a pierdut alegerile prezidenƫiale fara drept de apel, chiar umilitor, Victor Ponta trage cu dinƫii sa-si pastreze funcƫiile de prim ministru al Guvernului Romaniei si de presedinte al  PSD, uitand ca a fost ales in ultima funcƫie la congresul din februarie 2010 dupa ce l-a combatut pe predecesorul sau Mircea Geoana ca nu a avut verticalitatea si responsabilitatea de a demisiona din fruntea partidului dupa pierderea alegerilor prezidenƫiale din decembrie 2009. Mircea Geoana a pierdut insa la o diferenƫa de cateva zeci de mii de voturi in faƫa unui contracandidat redutabil, care era presedinte in funcƫie , in timp ce Victor Ponta a pierdut la o diferenƫa de peste un million de voturi in faƫa unui debutant in politica la nivel inalt.

Victor Ponta incearca acum  sa se apere sau sa se disculpe , ca sa folosesc un termen care-i  este mai propriu, cu tot felul de marote false . Una din aceste este aceea ca anterior a castigat triumfal trei runde de alegeri in calitate de lider al PSD , respectiv alegerile locale si alegerile parlamentare din 2012, precum si alegerile europarlamentare din 2014. Adevarul este ca alegerile locale si parlamentare din 2012 nu au fost castigate datorita maiestriei lui Victor Ponta si a aghiotantului sau Liviu Dragnea , ci datorita votului negativ exprimat la adresa PDL si a mentorului Traian Basescu, precum si datorita formulei politice magice a USL, in care si-au investit speranƫa majoritatea romanilor. Victor Ponta mai invoca faptul ca actualul guvern PSD -UNPR-PC are legitimitate politica , omiƫand ca alegerile parlamentare din 2012 nu  au fost castigate de aceste formaƫiuni politice , ci de USL, in contextul unei paritaƫi de 1 la 1 ( care nu a fost agreata de majoritatea membrilor PSD)  intre binomurile politice PSD +UNPRR , pe de o parte , si PNL+ PC , pe de alta parte , iar dupa ruperea USL a atras PC si majoritatea parlamentarilor din PPDD in siajul principalului partid de guvernamant. Ca atare , Ponta nu poate invoca o legitimitate constituƫionala conferita de ultimele alegeri parlamentare , ci si-a constituit o majoritate parlamentara prin formule de stransura , la fel cum a procedat PDL , sub coordonarea lui Traian Basescu, dupa alegerile prezidenƫiale din 2009, cand a fost constituit grupul parlamentar al UNPR prin coptarea , pe baza de sinecura sau santaj, a unor parlamentari din PSD , PNL si PC .

   Dupa ce a avut painea si cuƫitul timp de 5 ani in fruntea PSD, Vitor Ponta se trezeste acum sa purceada la marea reforma a principalului partid de guvernamant , pe care o promisese in 2010 si pe care nu l-a impeidicat nimeni sa o infaptuiasca . Ponta nu numai ca nu a reformat ci a deformat , intr-un chip hidos , PSD, ca partid de centru stanga

Control total  si discreƫionar asupra partidului

Dupa o anumita democratizare  si o relativa descentralizare  cunoscute sub presedinƫia lui Mircea Geoana,  Victor Ponta a urmarit si a reusit in ultimii ani sa-si impuna un control total asupra PSD, conducand partidul mult mai autoritar si exclusivist decat predecesorii sai Ion Iliescu, Adrian Nastase si Mircea Geoana. Comitetul Executiv National al PSD, care reuneste membrii Biroului Permanent National si presedintii organizatiilor judetene,  a fost convocat tot mai rar, iar sedintele sale au devenit  pur formale, avand drept scop confirmarea hotararilor luate dinainte de presedintele Victor Ponta. S-au rarit si sedintele si deciziile Biroului Permanent National al PSD, iar rolul grupurilor parlamentare ale partidului a fost diminuat substantial, premierul Ponta promovandu-si proiectele prin liderii celor doua grupuri ( Ilie Sarbu la Senat,Mircea Dusa si apoi Marian Neacsu la Camera Deputatilor), precum si prin presedintele ultrafidelizat al Camerei Deputaƫilor, Valeriu Zgonea ( acelasi care , inaintea congresului din februarie 2010, impunea unor organizaƫii judeƫene ale PSD, sa adopte rezoluƫii de susƫinere si de  menƫinere a lui Micea Geoana la sefia partidului). Faƫa de perioada anterioara forurile executive si grupurile parlamentare ale PSD nu au fost consultate niciodata cu privire la formulele guvernamentale iniƫiate si conduse de Victor Ponta , majoritatea membrilor acestora afland de numele noilor ministri de la televizor sau din celelelalte mass-media .

  Pe de alta parte, Victor Ponta i-a indepartat sau i-a marginalizat in cadrul Biroului Permanent National al PSD pe vicepresedintii care au fost apropiati de predecesorii sai la conducerea PSD, mai ales de Mircea Geoana ( Ioan Toma,  Ioan Prioteasa, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Ioan Chelaru, Ecaterina Andronescu). Ȋn schimb a promovat in Biroul Permanent National o serie de apropiati ai sai sau ai sotiei sale ( Dan Sova, Nicolae Banicioiu, Titus Corlatean, Radu Moldovan, Robert Negoita, Mihai Sturzu, Corina Cretu, Rovana Plumb), carora li s-a  alaturat socrul sau Ilie Sarbu, membru mai vechi al BPN. Si in fruntea organizatiilor de tineret si de femei ale PSD a impus doi apropiati ai sai, pe Mihai Sturzu respectiv pe Rovana Plumb.

Dupa ce a devenit presedinte al PSD, Victor Ponta a indepartat mai multi presedinti de organizatii judetene care au fost apropiati de Mircea Geoana ( Ioan Toma – Olt, Avram Craciun – Arad, Gavril Marza – Suceava, Florin Cazacu – Hunedoara, Vasile Ursache – Maramures, Ioan Prioteasa – Dolj, Ioan Chelaru – Neamt, Viorel Hrebenciuc – Bacau) si a impus apropiati de-ai sai, in general amici din perioada in care a fost liderul organizatiei de tineret a PSD ( TSD ), in fruntea multor organizatii judetene ale partidului : Remus Lapusan si Aurelia Cristea la Cluj,  Dorel Caprar la Arad, Gabriel Zetea la Maramures, Catalin Nechifor la Suceava, Adrian Duicu la Mehedinƫi, Ionel Arseni la Neamt, Claudiu Manda la Dolj. La organizatia judeteana Timis a PSD l-a impus presedinte pe un apropiat al socrului sau, Titu Bojin, care a detinut timp de 12 ani functia de director general la Directia Apele Romane Banat. Actualului presedinte al PSD Maramures, Gabriel Zetea Victor Ponta i-a fost nas de casatorie si l-a impus in aceasta functie drept consolare dupa ce sotia acestuia ( Ioana Pop ) a  divortat si a devenit sefa sa de cabinet.

“Reformarea”  PSD cu sfertodocti si interlopi

Simptomatic este ca, in timp ce sub presedintia lui Ion Iliescu, Adrian Nastase si Mircea Geoana, in fruntea organizatiilor judetene ale PSD au fost promovati in general oameni cu un oarecare staif ( studii superioare la zi, experienta politica, administrativa sau manageriala, fara probleme penale ), Victor Ponta a promovat o serie de lideri judeteni cu profesii precare, studii dubioase si probleme cu justiƫia .

Astfel, presedintele PSD Bistrita Nasaud, Radu Moldovan, din 2012 si presedinte al Consiliului Judeƫean,  pe care Ponta l-a  uns si ƫinut o vreme  purtator de cuvant al partidului, a fost ospatar la cantina Liliacul si sef de sala la restaurantul Parc din Bistrita Nasaud, obtinand ulterior o licenta in Management la Universitatea  Bogdan Voda din Cluj Napoca.

Presedintele PSD Arad, deputatul Dorel Caprar, a fost mecanic si sofer la  o firma privata (SC Conel SA Arad) , dupa care a absolvit la fara frecventa o facultate de drept si una de marketing. Caprar a avut afaceri in domeniul iluminatului public cu Primaria municipiului Arad si este considerat, inclusiv de multi pesedisti, drept un cal troian al primarului Gheorghe Falca.

Iar prim-vicepresedintele PSD Arad, deputatul Flaviu Maduta, a fost un prieten apropiat al fostului presedinte al ANAF, Sorin Blejnar, si al fostului sef de cabinet al acestuia, Codrut Marta, cu care a fost combinat in afaceri cu produse petroliere derulate in judetele Timis si Arad.

Presedintele PSD Cluj Napoca, Aurelia Cristea, a fost vanzatoare de aprozar la Huedin si a obtinut ulterior o licenta in Management la Universitatea de Vest  din Timisoara si un masterat in Management financiar bancar la Universitatea Ecologica Bucuresti . Pana la desemnarea ca ministru delegat pentru Dialog Social, aceasta nu si-a trecut in CV  experienta de aprozar si liceul absolvit, dar a mentionat in mod fals ca ar fi profesor asociat la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, in conditiile in care nu avea doctorat.

Presedintele PSD Neamt, deputatul Ionel Arsene a fost multi ani valutist in piata centrala din Piatra Neamt, are studii incerte, ( declarand in CV ca are „licenta de inginer economist” obtinuta la „UUMV Bucuresti”), si este cercetat de Parchetul de pe langa Ȋnalta Curte de Casatie si Justitie pentru relatii sexuale cu  o minora ( fiind filmat in timp ce intretinea relatii intime cu o eleva intr-o camera de hotel ) .

Presedintele PSD Timis, Titu Bojin, a fost multi ani dirijorul si profitorul afacerilor pe ape din Banat pana in Oas si este anchetat de DNA pentru favorizarea unor firme in caliate de director general la Apele Romane Banat si apoi de presedinte al Consiliului Judeƫean Timis .  

Presedintele PSD si al Consiliului Judeƫean  Mehedinti, Adrian Duicu, a fost muncitor la pompa de benzina, si-a luat ulterior vreo cinci licente de studii superioare si a fost arestat anul trecut pentru mai multe fapte de coruptie, printre care si una comisa in biroul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria. Un caz la fel de penal este cel al presedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, impus in functie de tandemul Ponta – Dragnea. Govor a fost bucatar si ospatar la cantina IAS Satu Mare si si-a achizitionat, dupa implinirea varstei de 30 de ani, o diploma de licenta in inginerie alimentara de la o facultate necunoscuta. Anii trecuti Govor a fost urmarit penal pentru evaziune fiscala cu acool in valoare de 341 miliarde de lei vechi si pentru deturnare de credite bancare si de alte fonduri in valoare de peste 30 de miliarde de lei vechi, iar actualmente este cercetat de structura centrala a DNA in mai multe dosare pentru fapte de coruptie ( licitatii trucate, angajari preferentiale, decontari fictive) savarsite in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, care au ca obiect peste 30 de milioane de euro.

Iata cum si cu cine a realizat presedintele Victor Ponta marea reformare a  Partidului Social Democrat! Concluzia trista este ca fostul procuror Ponta a promovat cu predilectie in functii de partid indivizi sfertodocti, dintre care unii au cochetat cu lumea interlopa, iar altii au  grave carente culturale sau probleme penale.  Ȋn fudulia sa, Ponta s-a mandrit si se mandreste insa cu acesti camarazi de partid . In schimb, Ponta i-a eliminat din partid pe potenƫialii sai adversari ( vezi cazul Mircea Geoana ) sau pe colegii mai nesupusi si mai critici ( Marian Vanghelie, s.a. ) si a marginalizat o serie de polticieni social democraƫi valorsi si onesti , ca Alexandru Athanasiu, Valer Dorneanu, Ioan Mircea Pascu, Vasile Puscas, Ṣerban Nicolae, s.a.

A provocat rumoare si nemulƫumire in PSD promovarea si cultivarea de catre Victor Ponta si socrul sau Ilie Sarbu a unor politicieni cooptaƫi din PDL , ca Darius Valcov ( fost primar de Slatina si presedinte al Organizaƫiei judeƫene Olt a PDL (promovat presedinte al Comisiei pentru administraƫie publica din Senatul Romaniei, iar apoi ministru al Bugetului in Guvernul Ponta III si ministru al Finanƫelor in Guvernul Ponta IV) , Georgica Severin ( fost senator PDL de Prahova , promovat presedinte al Comisiei pentru cultura si massmedia prin Senatul Romaniei ) si Petru Filip ( fost primar PDL de Oradea , promovat presedinte al Comisiei pentru politica externa din Senatul Romaniei).

A provocat nemulƫumire si faptul ca , dupa ce a devenit seful Guvernului, Victor Ponta a constituit si a folosit doua echipe pentru treburi murdare, respectiv una pentru monitorizarea colegilor de partid si  santajarea sau  compromiterea potenƫialilor adversari politici, condusa de consilierul sau personal Constantin Adam ( general in rezerva , care a activat in cunoscutata unitate de cercetare- diversiune de la Buzau ) si una pentru afaceri de natura financiara sau institutionala, condusa de avocatul Vlad Stoica , seful Cancelariei primului ministru.

Adoptarea  unui stil  ceausist de conducere si de promovare in funcƫii

Ȋn ultima perioada, Victor Ponta si socrul sau Ilie Sarbu, liderul Grupului senatorial al PSD, au fost auziti laudandu-se frecvent  in cercurile lor apropiate ca actualul premier a concentrat in mainile sale puteri mai mari decat orice alt sef de guvern postdecembrist, depasindu-l inclusiv pe Adrian Nastase si apropiindu-se de stilul autoritar de conducere al lui Nicolae Ceausescu. Dupa  cinci ani de la preluarea funcƫiei de presedinte al PSD, cel mai numeros si organizat partid din Romania, si dupa  aproape trei ani de la preluarea funcƫiei de sef al Guvernului, dovezi multiple si concludente confirma ca premierul Ponta este adeptul unui stil de conducere autoritar, de inspiratie ceausista, bazat pe oameni apropiaƫi din familie sau din cercul sau de prieteni, constituindu-si o adevarata camarila.

Premierul Ponta s-a folosit si se foloseste de oameni apropiaƫi si fidelizaƫi pentru a controla principalele instituƫii ale statului, respectiv Parlamentul, Guvernul, justiƫia, poliƫia si serviciile secrete. Controlul Parlamentului il realizeaza prin ultrafidelul si oportunistul Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputaƫilor ( care este camera decizionala in majoritatea sferei legislative) si prin  liderii grupurilor parlamentare ale PSD din Senat si Camera Deputaƫilor, indeosebi prin socrul sau Ilie Sarbu, desemnat sef al senatorilor social-democraƫi dupa ce a devenit presedinte al PSD in februarie 2010. Ȋn Guvern l-a desemnat vicepremier pe probleme de aparare si de securitate naƫionala, iar mai recent si ministru de interne, pe nasul sau de la prima casatorie, Gabriel Oprea, care are sarcina de a controla Armata, Politia,

Jandarmeria si serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne. Pentru a controla justiƫia l-a desemnat ministru de resort pe fostul sau coleg de la Parchetul General, Robert Cazanciuc, cu care este si rudenie prin alianƫa, acesta fiind casatorit cu o verisoara primara de-a sa. Totodata, premierul Ponta i-a propus in anul 2013 in funcƫie pe actualul procuror general al Romaniei, Tiberiu  Niƫu, care i-a fost coleg de facultate, precum si pe  ex-procurorul sef DIICOT Alina Bica si pe adjunctul acestuia  Georgiana Hosu, care i-au fost ambele colege de facultate si apoi la Parchetul de pe langa Ȋnalta Curte de Casaƫie si Justiƫie.

Primul ministru Victor Ponta a mai promovat in Guvern o serie de prieteni apropiaƫi, ca Dan Ṣova (la Ministerul Marilor Proiecte de Infrastructura si apoi la Ministerul Transporturilor), Nicolae Banicioiu (la Ministerul Tineretului si Sporturilor si apoi la Ministerul Sanataƫii), Titus Corlaƫean (la Ministerul Justiƫiei si apoi la Ministerul de Externe) sau Aurelia Cristea ( ministru delegat pentru Dialog Social) ori prietene ale soƫiei sale, ca Rovana Plumb (la Ministerul Mediului si apoi la Ministerul Muncii si Protecƫiei Sociale) sau Doina Pana ( ministru delegat pentru Dialog Social si apoi la Ministerul Apelor, Padurilor si Pisciculturii). Se poate spune ca toti acestia sunt multilateral pregatiƫi din moment ce in numai doi ani au fost gasiƫi potriviƫi pentru doua ministere fiecare. La  remaniera provocata de ruperea USL, premierul Ponta a desemnat o serie de ministri tineri, fara anvergura politica sau profesionala, pe care sa-i poata domina si controla cat mai usor, ca,  de exemplu , fostul ministru al Finanƫelor , Ioana Petrescu, si fostul sef al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici .

Pe de alta parte , seful Guvernului a profitat de relaƫiile sale apropiate cu pana recent directorul SRI  George Maior, coleg si prieten din tinereƫea PSD-ista, care i-a fost si nas la casatoria cu Daciana Sarbu. Ponta si-a numit un alt prieten de familie, respectiv pe Ovidiu Miculescu, presedinte-director general al Societaƫii Romane de Radiodifuziune, controland astfel unul dintre principalele canale media naƫionale. Ponta i-a impus pe contestatul ex-senator Toni Grebla , cu care a fost coleg de circumscripƫie parlamentara in judeƫul Gorj, judecator la Curtea Constituƫionala si pe amicul sau deputatul Sebastian Ghita in Comisia parlamentara de supravehgere a activitaƫii SRI. O dovada concludenta a guvernarii de clan pe care o practica Victor Ponta este faptul ca, desi, imediat dupa alegerea sa in funcƫia de presedinte al PSD, a declarat ca, dupa expirarea mandatului de europarlamentar, cariera politica a soƫiei sale se va incheia, Daciana Sirbu a fost propusa si a fost aleasa in 2014 pentru un nou mandat in Parlamentul European (in care nu s-a distins timp de 5 ani cu ceva  deosebit).

Cultivarea unor astfel de mentalitaƫi comuniste, ceausiste au atras asupra lui Victor Ponta oprobiul indeosebi al generaƫiei tinere din Romania si al romanilor din diaspora , care l-au etichetat comunist in timpul campaniei pentru alegerile prezidenƫiale, cu toate ca se afla doar la varsta majoratului cand a fost rasturnat regimul  totalitar comunist din ƫara noastra. Pentru aceleasi  motive,  premierul Victor Ponta a fost inscris in 2013 de cotidianul britanic The Guardian pe o lista neagra a autocraƫilor Europei de Est, alaturi de presedinƫii Rusiei (Vladimir Putin), si Cehiei (Milos Zeman) si de premierii Turciei (Recep Erdogan) si Ungariei (Viktor Orban). Ȋn opinia ziaristilor de la The Guardian, acesti sefi de stat sau de guvern „impartasesc o intoleranƫa faƫa de disidenti si o aversiune pentru pluralism”. Potrivit ziaristilor britanici, acesti lideri din Europa de Est folosesc instrumente de control diversificate, de la autoritaƫi de reglementare fiscala afiliate politic la omogenizarea mass-media sau aparitia unor mijloace de informare private, deƫinute de oameni de afaceri care depind, in activitatea lor, de contracte incheiate cu statul. Dupa cum se stie The Guardian este un ziar de stanga, apropiat de Partidul Laburist din Marea Britanie, al carui lider proeminent a fost ex-premierul Tony Blair, mai noul idol politic al lui Victor Ponta.

Satu Mare , 30.01.2015                                                 

Senator independent

Valer Marian

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.