Vezi cand se (mai) anunta AVERSE pe arii extinse pana la inceputul lunii OCTOMBRIE

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.09.2017 14:45 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 18 SEPTEMBRIE – 1 OCTOMBRIE 2017
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In prima parte a intervalului de prognoza, temperaturile vor fi in scadere faţa de cele din saptamana trecuta, urmand a se situa in general in jurul celor normale pentru aceasta perioada din an, iar in zilele de 21 şi 22 septembrie caracterizand vremea ca racoroasa. Astfel valorile medii diurne vor scadea de la 25...27 de grade in 19 septembrie la 16...18 grade in zilele de 21 şi 22 ale lunii curente. Minimele nocturne nu vor avea variaţii la fel de importante, menţinandu-se apropiate de mediile climatologice, cu valori de 9...14 grade. Apoi, din data de 25 septembrie, este estimata o creştere a temperaturilor ce se vor putea situa in mare parte din cea de-a doua saptamana uşor peste normele sfarşitului de septembrie, cu 22...25 de grade ziua şi 10...12 grade noaptea, in medie regionala.
In intervalul 20-22 septembrie vor fi averse pe arii extinse şi local mai importante cantitativ, urmand ca probabilitatea de ploaie sa fie din nou in creştere spre sfarşitul lunii.
CRISANA
In prima parte a intervalului de prognoza, temperaturile - in scadere faţa de saptamana trecuta - se vor situa in general in jurul celor normale pentru aceasta perioada din an, iar in zilele de 21 şi 22 septembrie vor caracteriza vremea ca racoroasa. Astfel valorile medii diurne vor scadea de la 24...26 de grade in 19 septembrie la 15...17 grade in zilele de 21 şi 22 ale lunii curente. Minimele nocturne nu vor avea variaţii la fel de importante, menţinandu-se apropiate de mediile climatologice, cu valori de 8...13 grade. Apoi, din data de 25 septembrie, este estimata o creştere a temperaturilor ce se vor putea situa in marea parte din timp peste normele sfarşitului de septembrie, cu 21...24 de grade ziua şi 9...12 grade noaptea, in medie regionala.
In intervalul 20-22 septembrie ploile se vor semnala pe arii extinse şi local vor fi mai importante cantitativ, urmand ca probabilitatea de ploaie sa fie din nou in creştere spre sfarşitul lunii.
TRANSILVANIA
Vremea, uşor mai calda decat ar fi normal in aceasta perioada din an in primele zile, se va racori apreciabil din 21 septembrie, astfel ca mediile valorilor termice diurne vor scadea de la 20...24 de grade spre valori de 14...16 grade. Temperaturile minime vor oscila in jurul mediilor climatologice şi vor fi de 8...12 grade, exceptand dimineţile de 19 septembrie şi perioada 22-24 septembrie cand va fi racoare cu minime de 5...8 grade, mediat pe regiune. Apoi, din data de 25 septembrie, este estimata o creştere a temperaturilor ce se vor putea situa in mare parte din timp peste normele sfarşitului de septembrie, cu 19...22 de grade ziua şi 6...10 grade noaptea, in medie.
In intervalul 19-22 septembrie ploile se vor semnala pe arii extinse şi local vor fi mai importante cantitativ, urmand ca probabilitatea de ploaie sa fie din nou in creştere spre sfarşitul lunii.
MARAMURES
In prima parte a intervalului de referinţa, temperaturile se vor situa in general in jurul celor normale pentru aceasta perioada din an, iar in zilele de 21 şi 22 septembrie vor caracteriza vremea ca racoroasa. Astfel, valorile medii diurne vor scadea de la 22...24 de la inceput spre 15...18 grade in perioada 21-23 septembrie. Minimele nocturne nu vor avea variaţii la fel de importante, menţinandu-se uşor peste cele climatologic specifice, cu valori de 9...12 grade. Apoi, din data de 24 septembrie, este estimata o creştere a temperaturilor ce se vor putea situa in majoritatea zilelor din cea de-a doua saptamana uşor peste normele sfarşitului de septembrie, cu 22...24 de grade ziua şi 9...11 grade noaptea, in medie regionala.
Estimarile prognostice indica o probabilitatea ridicata de ploaie in mare parte a perioadei celor doua saptamani, dar pentru zilele de 20, 21 şi 22 septembrie acestea vor fi mai insemnate cantitativ.
MOLDOVA
In prima parte a intervalului de prognoza, temperaturile se vor situa in general peste cele normale pentru aceasta perioada din an, iar in zilele de 21, 22 şi 23 septembrie vremea va deveni racoroasa. Astfel valorile medii diurne vor scadea de la 24...26 de grade in 19 septembrie la 15...17 grade in zilele de 21, 22 şi 23 ale lunii curente. Minimele nocturne nu vor avea variaţii la fel de importante, menţinandu-se apropiate de mediile climatologice, cu valori de 8...14 grade. Apoi, din data de 25 septembrie, este estimata o creştere a temperaturilor ce se vor putea situa in mare parte din timp peste normele sfarşitului de septembrie, cu 21...23 de grade ziua şi 6...10 grade noaptea, in medie regionala.
In intervalul 19 - 22 septembrie ploile se vor semnala pe arii relativ extinse şi local vor fi mai importante cantitativ, urmand ca probabilitatea de ploaie sa fie din nou in creştere spre sfarşitul lunii.
DOBROGEA
Intervalul de referinţa va debuta cu o vreme mai calda decat ar fi normal in aceasta perioada din an, maximele urmand a se situa, in medie, intre 24 şi 28 de grade, iar minimele intre 16 şi 18 grade. Sfarşitul primei saptamani va fi caracterizat de o vreme mai racoroasa, cu temperaturi ziua de 21...23 de grade şi noaptea de 12...15 grade. Apoi, este estimata o creştere uşoara a temperaturilor, astfel ca cele maxime vor fi de 23...26 de grade, iar cele minime de 14...16 grade, in medie regionala.
In intervalele 20-22 şi 26-29 septembrie probabilitatea de ploaie va fi mai mare şi local cantitaţile de apa vor fi mai insemnate.
MUNTENIA
Primele zile ale intervalului de referinţa vor fi caracterizate de o vreme mai calda decat ar fi normal in aceasta perioada din an, maximele termice urmand a se situa, in medie, intre 27 şi 30 de grade, iar minimele intre 13 şi 17 grade. Apoi temperaturile vor scadea, vremea devenind relativ racoroasa intre 21 şi 23 septembrie cand sunt de aşteptat valori mediate regional de 20...24 de grade ziua şi 10...14 grade noaptea. O creştere de temperatura este estimata din 25 septembrie, astfel ca pentru cea de-a doua saptamana valorile sa se situeze in jurul sau chiar peste cele normale in aceasta perioada din an. In intervalele 19-22 şi 26-28 septembrie probabilitatea de ploaie va fi mai mare şi local pot fi şi cantitaţi de apa insemnate.
OLTENIA
La inceputul intervalului vremea va fi mai calda decat normal in aceasta perioada din an, cu maxime termice, in medie, intre 25 şi 29 de grade şi minime intre 13 şi 17 grade. Apoi temperaturile vor scadea, vremea devenind relativ racoroasa in 21 şi 22 septembrie cand sunt de aşteptat valori mediate regional de 19...21 de grade ziua şi 9...13 grade noaptea. O creştere de temperatura este estimata din 25 septembrie, astfel ca pentru cea de-a doua saptamana valorile sa se situeze in jurul sau chiar peste cele normale in aceasta perioada din an. In intervalele 19-22 şi 26-28 septembrie probabilitatea de ploaie va fi mai mare şi local pot fi şi cantitaţi de apa mai insemnate.
LA MUNTE
Dupa un debut de saptamana cu vreme relativ calda, temperaturile vor fi in scadere accentuata astfel ca in intervalul 21-23 septembrie vremea va deveni racoroasa, cu temperaturi maxime de 5...10 grade şi minime de 1...4 grade, in medie. Apoi vremea se va incalzi uşor şi treptat, fiind estimate temperaturi in general peste cele normale la sfarşitul lunii septembrie, valori medii diurne de 8...16 grade şi nocturne de 3...6 grade
In intervalul 19-22 septembrie va ploua pe spaţii extinse şi local vor fi cantitaţi de apa mai insemnate. Probabilitatea de ploaie va fi din nou ridicata in perioada 27-29 septembrie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.