Vezi ce substante au fost mai nocive ieri in apa potabila. Conform legii!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.07.2015 14:15 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a adoptat un proiect de lege care introduce limite specifice pentru substantele radioactive din apa potabila.
Masura are scopul de a spori protecţia populaţiei cu privire la substanţele nocive din apa destinata consumului uman.
Astfel, au fost  stabilite valorile parametrilor pentru substanţele chimice radon şi tritiu, precum şi derivaţi ai acestora, prezenţi in apa potabila.
Studii şi evaluari recente realizate la nivel european au aratat faptul ca, prezente in concentraţii mari, aceste substante implica riscuri pentru sanatatea populaţiei.

Substanţele a caror concentraţie a fost limitata pentru a asigura o protecţie suplimentara a sanataţii populaţiei sunt:

Radonul şi derivaţii acestuia

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului.
Studii recente arata ca, dupa fumat,  una din cauzele cancerului pulmonar poate fi contaminarea cu radon.
Conform directivei europene valoarea radonului din apa nu trebuie sa depaşeasca 100 Bq/l (Bq reprezentand o unitate de masura a radioactivitaţii).  
Statele membre UE trebuie sa se asigure ca se deruleaza anchete reprezentative pentru a determina amploarea şi natura expunerilor probabile la radonul din apa destinata consumului uman, provenita din diferite tipuri de surse de apa subterana şi puţuri din diferite zone geologice.
 Anchetele trebuie concepute astfel incat parametrii de baza, in special geologia şi hidrologia zonei, radioactivitatea rocilor şi a solului, precum şi tipul puţului, sa poata fi identificaţi şi utilizaţi pentru a orienta acţiunile suplimentare catre zonele cu probabilitate ridicata de expunere.

Tritiul şi derivaţii acestuia

Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului, şi emite radiatii atunci cand se dezintegreaza.
Studii recente au aratat ca radiatiile tritiului, aflat in concentraţii mai mari decat cele admise de lege, cauzeaza cancer, malformatii congenitale, alte efecte genetice.
Conform directivei europene valoarea tritiului din apa nu trebuie sa depaşeasca 100 Bq/l.
Astfel, controlul tritiului in apa destinata consumului uman se efectueaza in cazul in care o sursa de tritiu sau de alta substanţa nociva pentru  sanatatea oamenilor este prezenta in cadrul ariei bazinului hidrografic respectiv.
In cazul in care concentraţia tritiului depaşeşte pragul valoric, este necesara o investigaţie a prezenţei altor asemenea substanţe nocive.

In concordanţa cu normele impuse de UE, frecvenţa minima de prelevare şi de analiza pentru controlul apei potabile se efectueaza in funcţie de anumiţi parametri precum numarul de locuitori dintr-o zona de aprovizionare, sursa de provenienţa a apei, volumul de apa consumat de o persoana pe zi etc.
Direcţiile specializate pentru controlul calitaţii apei efectueaza periodic teste in vederea prevenirii şi combaterii contaminarii apei cu substanţe nocive organismului uman.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.