Victor Ponta este un exemplu stralucit de ofiter colonial care conduce tara de parca ar fi o colonie imperiala

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.08.2015 18:30 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Iata un mic fragment din cartea lui Tom Gallagher, Moartea unui vis: Uniunea Monetara si criza integrarii europene, care va fi publicata la inceputul anului viitor.
”Romania– inca prizoniera a trecutului sau colonial” se numeşte fragmentul tradus de Simona Solomon şi aparut in Revista 22.
Thomas Gerard Gallagher (n. 1954) este un politolog britanic, expert in istoria moderna a Romaniei şi a Peninsulei Balcanice.

Tom Gallagher:

”Ca si in timpul epocii suzeranitatii turce, statul este vazut astazi de cetatenii sai ca fiind alienat si indepartat. Puterea pe care o exercita este arbitrara si discriminatorie. Dar cei mai multi romani inca mai au o atitudine de dependenta fata de stat. Le este greu sa isi imagineze o alternativa.(...)
Multi isi doresc sa aiba un fiu sau o fiica care sa se afirme, asa incat acestia sa poata distribui resursele si oportunitatile in moduri discretionare la fel cum s-a intamplat in timpurile coloniale.
Victor Ponta este un exemplu stralucit de ofiter colonial care conduce tara de parca ar fi o colonie imperiala. El actioneaza, desigur, in favoarea furnicarului de exploatatori locali care au pus mana pe parlament, precum si pe cele mai multe orase si comunitati mici din Romania.
In subconstientul lor colectiv, probabil ca ei viseaza la un fel de interventie straina, o influenta rusa, chineza sau turca. In acest fel, controlul extern ar fi impus si le-ar acorda libertate sa-si exercite despotismul local netulburat.
Ponta nu are absolut niciun fel de viziune pentru viitor. El va cumpara, probabil, proprietati in Europa de Vest sau in America de Nord si isi va trimite copiii pe care ii are ca sa fie educati acolo, asa incat, atunci cand ordinea temporara pe care o prezideaza se va descompune, sa aiba ceva mijloace de evadare”...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.