Victor Ponta: Evaziune fiscala e si la un milion de euro, si la un euro. Legea e aceeasi.

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.04.2015 15:05 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţii susţinute de premierul Victor Ponta, la inceputul şedinţei de guvern, despre ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Victor Ponta:

Vroiam sa fac o scurta prezentare, cat se afla in sala si mass-media, legata de faptul ca avem categoric ca obiectiv scaderea TVA, atat cota standard, cat si la alimente. De altfel, asa cum s-a prezentat de foarte multe ori, majoritatea tarilor europene au o cota scazuta de TVA pentru alimente - Bulgaria 9%, Slovacia 10%, Austria 10%, Italia 10%, noi ramasesem cu 24%.

Din punctul meu de vedere, si dupa acesti trei ani ca sef al Guvernului, pot sa va spun inca o data ca masura din 2010 de crestere a TVA de la 19% la 24% a fost, fara indoiala, una din cele mai mari greseli pe care le-a facut statul roman.
Ea a fost reflectata in incasari mai mici, nici vorba de crestere cu cinci puncte si distrugerea economica si sociala a Romaniei.
Din acest motiv, in Programul de Guvernare cu care am candidat in 2012, reducerea TVA a fost unul din punctele esentiale.

Vreau sa va prezint dumneavoastra, colegilor si opiniei publice, cum stam dupa primul trimestru al anului 2015 ca executie bugetara - sper sa avem tabelul.
Deci, anul trecut am avut venituri de 48 de miliarde de lei, bugetul aprobat de Parlamentul Romaniei prevedea 50 de miliarde si s-au incasat 53 de miliarde.
Asta inseamna ca oamenii au muncit mai mult si si-au platit taxele mai corect.
Deci, pe trei luni de zile va rog sa remarcati, fara sa avem cresteri de taxe, dimpotriva am avut reducerea CAS cu cinci puncte procentuale - despre care ni se spunea anul trecut ca va distruge Romania, nici vorba, - si avem si alte taxe care au scazut, nicio taxa nu a crescut si totusi sunt cinci miliarde de lei in plus, peste un miliard de euro, pe primul trimestru fata de acelasi trimestru al anului 2014.
La cheltuieli am ramas in limita de cheltuieli a anului trecut, desi aveam prevazute cheltuieli mai mari.
Aici sunt si cauze pozitive si altele negative si o sa va rog, in special pe partea de mari investitii, chiar daca afara este vremea rea, totusi sa ne apucam de treaba.
Impreuna cu domnul ministru Rus am semnat, in sfarsit, Centura Bacaului.
Inteleg ca s-a dat castigatorul pentru Autostrada Transilvania, cea inceputa in urma cu 10 ani si oprita, din pacate, din inconstienta.
Avem un nou castigator, finantare si putem sa o terminam. Toate celelalte lucrari si absorbtia de fonduri europene este extrem de importanta.

Deci, in loc sa avem conform bugetului aprobat de Guvern si stabilit cu institutiile financiare internationale un deficit de cinci miliarde de lei dupa primul trimestru, avem un plus de cinci miliarde de lei, ceea ce reprezinta si un lucru bun.
Insa,  daca stam cu banii in contul de la BNR, este o mare greseala.
Am vorbit ieri cu guvernatorul bancii, avem vreo 18 miliarde de lei, Guvernul, in contul de la Trezorerie pe care primim dobanda zero aproape, 0,3%.
Ma rog, bine ca nu dam noi bani sa ni se tina banii.
Din acest punct de vedere aveam cele doua variante, referitoare la reducerea cotei standard a TVA si la reducerea cotei pentru alimente.
In urma discutiilor pe care le-am avut si cu Ministerul de Finante, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu BNR, FMI, cu Comisia Europeana, am luat decizia si astazi vom aproba Ordonanta de Urgenta prin care de la 1 iunie toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de baza, absolut toate produsele agro-alimentare din Romania vor avea o cota TVA de 9%.
Aici sunt incluse si toate bauturile nealcoolice. Cele alcoolice nu pot beneficia (n.n. de reducerea de TVA) pentru ca, oricum, directiva europeana nu ne permite si este bine ca efortul sa-l pastram pentru toate alimentele. Fac aceasta precizare ca sa nu se inteleaga altfel, initial se vorbise  de carne, oua, lapte.
Aici vorbim de absolut toate alimentele, pentru ca altfel ar fi fost extrem de dificil sa administram, din punct de vedere fiscal.
Ne trezeam ca se declarau altfel unele produse si pateam alte lucruri de acest gen.
Important este ca pentru a pastra o coerenta, am introdus astazi de dimineata, dupa ultimele discutii, si asa era si normal de altfel, ca aceasta cota de 9% sa se aplice si la toate serviciile de alimentatie publica. Adica, nu cumperi carnea cu 9% si cand o vinzi la restaurant o vinzi cu 24%, ca nu are un sens.
Deci, tot ce inseamna produsele agro-alimentare si bauturi nealcoolice, inclusiv serviciile de alimentatie publica, vor beneficia de la 1 iunie de cota de 9%.
In acelasi timp, vreau sa fac precizarea foarte clara ca in baza Codului fiscal pe care l-am trimis la Parlament  - si care sper sa fie adoptat pana la sfarsitul lunii iunie - ne mentinem in continuare dorinta si avem si puterea ca de la 1 ianuarie intrega cota standard de TVA sa fie la nivel de 20%.
Nu puteam sa le facem pe amandoua pentru ca, evident, ar fi fost un dezechilibru pe care-l introduceam in finantele publice si in buget. Aceste masuri luate in mod treptat, cu siguranta le putem realiza.
Vreau sa prezint foarte clar motivele, pentru ca exista sigur argumente si pentru una si pentru alta dintre decizii.
De ce am ajuns, in final, la reducerea TVA la 9% de la 1 iunie  pentru toate alimentele si pentru serviciile de alimentatie publica si bauturi nealcoolice, in primul rand, pentru ca este o masura clar sustenabila, adica avem banii respectivi.
Costul impactului estimat pe tot anul este de 5 miliarde de lei. Dupa cum ati vazut, acesti bani ii avem deja dupa primul trimestru.
Deci, nimeni nu poate sa spuna ca este vreo aventura, ca punem in pericol vreun echilibru. Ne-am asumat foarte clar ca toate tintele stabilite in buget si in obligatiile noastre europene, le respectam. Deci, este foarte clar ca ne putem permite in acest moment aceasta masura.
In al doilea rand, aplicandu-se la absolut toate alimentele, masura devine usor de administrat din punct de vedere fiscal.
Daca se aplica doar pentru anumite alimente, devenea mai dificil si erau probleme in partea de administrare.
In felul acesta, practice, stim ca tot ceea ce inseamna produs alimentar pe tot lantul are un TVA de 9%.
In al treilea rand, un lucru pe care am tinut sa-l prezint pentru ca este important: ponderea cheltuielilor cu alimentele in veniturile populatiei in Romania: 32% fata de media europeana si fata de celelalte tari.
Deci este foarte clar ca in Romania la venituri mai mici avem preturi la alimente ca in restul Europei si atunci 32% din bugetul unei familii normale se duce pe alimente.
In momentul in care aceasta scadere de la 24% la 9%, deci de 15 procente intra in vigoare la 1 iunie, trebuie sa se duca aproape toata in pret.
Si aici o sa rog pe ministrul Agriculturii, pe seful ANAF, pe toti ceilalti, de fapt este un efort al intregului Guvern, ca sa putem prin toate structurile noastre institutionale, dar si noi direct, sa verificam dupa 1 iunie ca acei 15% chiar se reduc din pret si nu doar cresc profitul unor comercianti.

Ma intorc la partea de argumente. Dupa cum stiti in cazul alimentelor, al bauturilor nealcoolice, industria agro-alimentara este vorba de cea mai mare piata neagra şi de evaziune fiscala. Si vreau ca pe de o parte prin controalele pe care ANAF le face, si incurajez in continuare sa le faca fara abuzuri, dar cu fermitate, deci avem partea de control, dar trebuie sa existe si o parte de sprijin. Si 9% este o cota de TVA pe care absolut orice comerciant si producator corect poate s-o plateasca fara sa intre in faliment sau sa fie necompetitiv.
In acelasi fel si in acelasi timp, toate produsele romanesti, sigur suntem in Europa si nu avem voie sa tratam produsele romanesti altfel decat cele europene, dar eu vreau ca produsele romanesti sa fie cat mai competitive. Sa crestem productia interna, sa-i sprijinim pe producatorii nostri, si aici intra absolut toti, si cei cu produse bio si cei cu produse traditionale, deci toti cei care au nevoie de sprijin, acest 9% la TVA va insemna cu siguranta un sprijin fundamental pentru ei si in acest fel unul din cele doua obiective fundamentale, siguranta alimentara poate fi atins de Romania alaturi de siguranta energetica. O tara care are siguranta alimentara si siguranta energetic se poate dezvolta democratic in continuare.

In acelasi timp ne propunem ca locurile de munca fiscalizate in agricultura sa fie in continuare create si, subliniez, fiscalizate in industria agro-alimentara si in alimentatia publica.
Vreau sa fac precizarea ca au existat consultari cu BNR, cu Comisia Europeana, FMI si sigur n-o sa ne asteptam acum la foarte multe felicitari, dar important este ca au inteles care este strategia noastra pe termen mediu si lung si ca atat timp cat o dovedim a fi sustenabila, evident ca nu va exista nici un fel de problema si opozitie.
Vreau doar sa mai fac precizarea ca de la 1 iunie, in acest fel prin aplicarea cotei de 9% pentru toate alimentele, cota medie - aici n-am pus pe ecran, o sa dau la presa, pentru ca e ultimul calcul facut in acest moment de Ministerul de Finante si le multumesc - cota medie de TVA in Romania va ajunge la 17,5%, pentru ca produsele alimentare reprezinta o pondere foarte importanta. Deci 17,5% va fi cota medie de TVA in Romania. 24% standardul, 9% pentru produsele alimentare.

Bulgaria are 19,8% cota medie, Ungaria are 23,5%, Cehia 19,4%, Slovacia 18,6%. Eu ma uit si ma compar cu cei din regiunea noastra, pentru ca acolo este batalia pe competitivitate si pe promovarea atat a productiei interne, cat si a consumului intern. Decizia am luat-o. Domnul ministru Teodorovici si cu toata echipa de la finante au venit cu ordonanta. Cred ca exista, daca mai sunt avize de luat, va rog sa le luati in zilele urmatoare. Eu sper sa existe un sprijin important in societate pentru aceasta prima masura. Daca e cineva care vrea sa marim TVA la alimente sa zica si sa ne certe foarte tare. Nu, o sa para sigur cineva, dar, ma rog, eu vorbesc de oameni seriosi. Si ma bucur foarte tare ca dupa trei ani de munca a tuturor celor care desfasoara activitati economice in Romania pe aplicare mult mai clara a reglementarilor fiscale, de lupta impotriva evaziunii fiscale, putem sa ne atingem si acest ultim esential obiectiv din Programul de Guvernare.

Cota unica s-a pastrat si se pastreaza la 16%, impozitul pe profitul reinvestit a fost eliminat inca de anul trecut, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale a intrat in vigoare de anul trecut si reducerea TVA de anul asta, atat am putut noi sa facem.
Daca pot altii sa faca mai mult, adica sa mareasca din nou TVA, sa mareasca din nou CAS, sa taie salariile si pensiile, treaba lor.
Vreau sa multumesc tuturor celor care au muncit si au platit taxe in aceasta perioada. Cred ca este o masura de care Romania avea foarte mare nevoie si de care cetatenii romani in totalitatea lor vor beneficia, toti cetatenii, si saracul, si bogatul mananca paine sau carne ori beau lapte si atunci cred ca este o masura care beneficiaza tuturor, dar pe care o vor simti in mod special cei cu venituri mici, ceea ce este foarte important.
Mai vreau sa spun doar ca dincolo de aceste masuri structurale care tin de partea de TVA, de impozite, de taxe, vreau sa salut efortul Ministerului de Finante, al ANAF, de a continua pe partea de modernizare si de reducere a birocratiei.

Inteleg ca proiectul pe care l-am lansat anul trecut cu doamna Petrescu, Spatiul Privat Virtual, depunerea declaratiilor on-line, acum s-a extins si cat mai multi contribuabili persoane fizice pot sa-si depuna declaratiile on-line sa nu mai mearga la ghisee, la birouri, la Ministerul de Finante.

O sa vedem acum proiectul prin care ANAF ramane puternic si face controale in continuare, fara a exista, insa acele mici lucruri care pot duce la abuzuri. In final s-a dovedit ca din 10 care strigau, noua nu aveau dreptate.

Insa vreau sa facem o flexibilizare ca sa fie foarte clar ca vreau sa combatem evaziunea fiscal, iar evaziune fiscala e si la un milion de euro, si la un euro. Legea e aceeasi. Si daca spunem ca cei la un euro nu exista, atunci cred ca gresim. Sigur ca sanctiunile sunt diferite si e normal sa fie asa, dar daca toata lumea isi va plati taxele in mod correct, o sa avem bani mai multi pentru sanatate, pentru educatie, pentru transport, pentru toate celelalte, pentru pensii, pentru toate celelalte lucruri de care avem nevoie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.