Vin romanii acasa!

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.12.2011 11:04 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Politistii de frontiera se pregatesc pentru afluxul de calatori din punctele de trecere a frontierei, generat de apropierea sarbatorilor de iarna.

In anul 2010, in luna decembrie, au trecut frontiera aproximativ 2.600.000 persoane, din care peste 2.300.000 cetateni ai Uniunii Europene (1.400.000 pe sensul de intrare in tara si 1.200.000 pe sensul de iesire), cele mai tranzitate fiind punctele de trecere a frontierei din vestul tarii.
Cele mai tranzitate frontiere vor fi cele aflate la granita cu Ungaria si R. Moldova, fapt pentru care, la nivelul Politiei de Frontiera Romane, au fost dispuse o serie de masuri, menite sa fluidizeze traficul si sa reduca timpii de asteptare.
In luna decembrie a anului trecut, s-a inregistrat un numar de 2,6 milioane treceri persoane, prin punctele de frontiera.
Apropierea sarbatorilor de iarna readuce in tara multi dintre cetatenii romani aflati in strainatate, pentru a-si petrece aceste zile impreuna cu familia si rudele, dar si cetateni straini care doresc sa-si petreaca zilele de vacanta in Romania. De asemenea, multi cetateni romani si-au planificat petrecerea acestor zile in strainatate.
Ca urmare a acestui fapt, in luna decembrie, in punctele de trecere a frontierei, se inregistreaza o crestere a traficului de persoane si mijloace de transport, sens in care, pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana a luat toate masurile necesare astfel incat tranzitul sa se efectueze in conditii normale.
Punctual, pentru realizarea unui control de frontiera eficient si fluent, conducerea Politiei de Frontiera Romane a dispus intreprinderea urmatoarele masuri:
*suplimentarea personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor, respectiv cresterea numarului arterelor de control din punctele de frontiera, pe sensul de intrare sau iesire din tara, daca situatia o impune;
*constituirea unei rezerve de personal, atat la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, cat si in cadrul structurilor teritoriale, formata din ofiteri specializati care vor fi pregatiti sa actioneze, daca este necesar;
*asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea masurilor legale pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere;
*mentinerea in stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicatii si informatica si pregatirea personalului din subordine in vederea asigurarii interventiei rapide in zona de competenta, pentru rezolvarea unor eventuale situatii deosebite;
*intensificarea relatiilor de conlucrare si colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor, cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, precum si cu administratia publica locala.

Recomandari

Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza numarului mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.
In conditiile in care, conform estimarilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria si Republica Moldova, reamintim punctele de frontiera existente la aceste granite:
*pe frontiera romano-ungara:
**pe raza jud. Timis:
P.T.F. Cenad (rutier) - Kiszombor;
**pe raza jud. Arad:
P.T.F. Nadlac (rutier) - Nagylak,
P.T.F. Turnu (rutier) - Batonnya;
P.T.F. Curtici (feroviar) - Lokostaza;
P.T.F. Varsand (rutier) - Gyula;
**pe raza jud. Bihor:
P.T.F. Salonta (rutier si feroviar) - Mehkerek;
P.T.F. Bors (rutier) - Artand;
P.T.F. Valea lui Mihai (rutier si feroviar) - Nyirabrany;
P.T.F. Sacuieni (rutier) - Letavertes;
P.T.F. Episcopia Bihor (feroviar) - Biharkerestes;
**pe raza jud. Satu Mare:
P.T.F. Carei (feroviar) - Vallaj;
P.T.F. Urziceni (rutier) - Vallaj;
P.T.F. Petea (rutier) - Csengersima;
*pe frontiera romano-moldoveana:
**pe raza jud. Botosani:
P.T.F. Radauti Prut (rutier) - Lipcani;
P.T.F. Stanca (rutier) - Costesti;
**pe raza jud. Iasi:
P.T.F. Sculeni (rutier) - Sculeni;
P.T.F. Iasi (feroviar) - Ungheni;
**pe raza jud. Vaslui:
P.T.F. Albita (rutier) - Leuseni;
**pe raza jud. Galati:
P.T.F. Oancea (rutier) - Cahul;
P.T.F. Galati (rutier) - Giurgiulesti.
Informatii suplimentare si harta punctelor de frontiera deschise traficului international sunt disponibile pe site-ul institutiei: www.politiadefrontiera.ro.
De asemenea, in situatia in care exista nemultumiri cu privire la modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, participantii la trafic pot suna la numarul de telefon al Politiei de Frontiera Romane - 021.9590, unde aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

 

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.