Vin TEMPERATURILE de SUB 0 (ZERO) GRADE. Vezi ce spun METEOROLOGII despre VREMEA din fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.11.2017 14:21 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 27 NOIEMBRIE – 10 DECEMBRIE 2017
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

Intervalul va debuta cu o vreme mai rece decat in mod obişnuit la sfarşit de noiembrie, media valorilor maxime urmand a fi de 4 grade, iar a celor minime de -4...-2 grade. Ulterior vremea se va incazi uşor, astfel ca in zilele de 29 şi 30 noiembrie se va inregistra o medie regionala a valorilor maxime de 8...9 grade şi minime de 2 grade. Dupa acest interval se intrevede o noua racire, ce va aduce regimul termic uşor sub normalul perioadei; temperaturile maxime din 3 şi 4 decembrie vor fi, in medie, de numai 1...2 grade, iar cele minime in jur de -4 grade. Spre finalul intervalului de prognoza sunt estimate valori termice maxime in medie de 4....5 grade şi minime in jur de -1 grad.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicata in intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie, cand şi cantitaţile de apa vor putea fi insemnate.

CRISANA

In primele doua zile ale intervalului de prognoza regimul termic va fi sub cel normal caracteristic acestei perioade, cu o medie regionala a maximelor de 4 grade şi minime de -4...-2 grade. Apoi, vremea se va incalzi, iar in zilele de 29 şi 30 noiembrie vor fi valori diurne de aproximativ 8 grade şi nocturne de 1...2 grade. Ulterior, vremea se va raci, mai accentuat in 3 şi 4 decembrie, cand se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 1...2 grade şi minime de -5...-4 grade. Pana spre finalul primei decade a lunii decembrie (10 decembrie) valorile termice estimate vor fi apropiate de mediile multianuale, cu maxime in medie de 3...4 grade şi minime in jur de -2 grade.
Vor fi precipitaţii pe arii extinse spre finalul primei saptamani de prognoza (30 noiembrie – 3 decembrie), iar, mai ales pe 30 noiembrie, vor fi posibile şi cantitaţi insemnate. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai redusa, urmand sa creasca dupa data de 8 decembrie.

TRANSILVANIA

In primele zile ale intervalului temperatura va scadea, vremea urmand sa devina rece pentru sfarşitul lunii noiembrie. Media temperaturilor maxime va fi de 2...3 grade, iar a celor minime de -5...-2 grade, cu posibilitatea inregistrarii unor valori termice mai scazute in noaptea de miercuri spre joi (29/30 noiembrie), in depresiunile din estul regiunii. In data de 30 noiembrie se va incalzi uşor, astfel incat media regionala a temperaturilor maxime va ajunge la 6 grade, iar a celor minime se va situa in jurul valorii de 1 grad. Racirea treptata estimata dupa data de 2 decembrie se va concretiza in temperaturi maxime, in medie, de 0...2 grade şi minime ce vor cobori in a doua saptamana la -6...-4 grade.
Vor fi precipitaţii local insemnate cantitativ in primele doua zile şi in intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusa, urmand sa creasca uşor dupa 8 decembrie.

MARAMURES

Pana in 2 decembrie se vor inregistra temperaturi maxime, in medie regionala, de 3...4 grade şi minime de -4...-2 grade. Doar in ziua de 30 noiembrie se va produce o uşoara incalzire, ce se va materializa prin valori de temperatura maxime de 6...7 grade şi minime de 1....2 grade. Dupa 3 decembrie este prognozata o racire a vremii, astfel incat media temperaturilor maxime va scadea spre 0 grade in ziua de 4 decembrie, iar ulterior, pana spre finalul intervalului, va fi de 1...2 grade. Temperaturile minime vor fi in jur de -3 grade, cu posibilitatea inregistrarii unor temperaturi mai scazute in intervalul 5-7 decembrie.
Vor mai fi precipitaţii in prima zi şi in perioada 30 noiembrie - 3 decembrie. Ulterior probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusa, urmand sa creasca spre finalul intervalului.

MOLDOVA

Intervalul va debuta cu un proces de racire, ce va insemna maxime la nivelul regiunii de 2...4 grade şi minime de -1...0 grade. La mijlocul saptamanii (in zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie) vremea se va incalzi uşor, astfel media regionala a temperaturilor maxime va urca la 6...8 grade, iar minimele din dimineaţa zilei de 1 decembrie vor fi in jur de 4 grade. Dupa data de 2 decembrie, temperatura va fi in scadere, astfel ca media valorilor maxime va fi de 2...4 grade, iar a celor minime de -4...-2 grade, caracterizand un regim termic apropiat de cel normal pentru inceputul lunii decembrie.
Vor fi precipitaţii insemnate cantitativ in primele doua zile şi in intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusa, urmand sa creasca uşor dupa 8 decembrie.

DOBROGEA

La inceputul primei saptamani vremea se va raci, astfel ca media maximelor se va situa in jurul valorii de 8 grade, iar a minimelor va fi de 2...3 grade. Apoi, temperatura aerului va fi in creştere şi, in zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, valorile diurne vor oscila in jurul a 13 grade, iar cele nocturne vor fi de 9...10 grade. Dupa data de 02 decembrie, vremea se va raci din nou, iar in cea de-a doua saptamana media valorilor maxime va fi de 6...8 grade, iar a celor minime de 0...3 grade.
Vor fi ploi mai insemnate cantitativ in primele doua zile, dar şi in intervalul 30 noiembrie – 03 decembrie. In a doua jumatate a intervalului, probabilitatea pentru precipitaţii va fi in general redusa.

MUNTENIA

In primele doua zile ale intervalului, temperatura aerului va fi in scadere pana la valori ale maximelor, in medie regionala, ce se vor situa in jurul a 5 grade. Minimele termice vor fi in scadere pana spre mijlocul acestei saptamani, cand media acestora va fi de -3...-2 grade. Apoi, pana in data de 1 decembrie vremea se va incalzi, media valorilor diurne va fi in jurul a 9 grade, iar a celor nocturne va fi de 7 grade. Ulterior, temperatura va fi din nou in scadere, iar, in a doua jumatate a intervalului, media maximelor va fi de 5...6 grade, iar a minimelor de -3...-1 grad.
Precipitaţii insemnate cantitativ vor fi in primele doua zile, dar şi in intervalul 30 noiembrie – 03 decembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusa in a doua saptamana, cu tendinţa de creştere dupa data de 8 decembrie.

OLTENIA

Variaţiile temperaturilor maxime nu vor fi semnificative pe intreg parcursul intervalului de prognoza. Pana spre sfarşitul primei saptamani maximele termice vor fi, in medie regionala, de 5...7 grade, apoi va surveni o uşoara scadere a temperaturii, iar in a doua jumatate a intervalului media regionala a valorilor diurne va fi de 3...5 grade. Temperaturile minime vor fi in scadere pana la mijlocul primei saptamani, cand se vor inregistra valori in jurul a -2 grade. Apoi va fi o creştere a valorilor nocturne şi, pana la sfarşitul primei saptamani, acestea vor fi, in medie, de 1...4 grade. La inceputul celei de-a doua saptamani, minimele vor marca o scadere uşoara pana la medii de -4...-2 grade.
Precipitaţii insemnate cantitativ vor fi in primele doua zile ale intervalului de anticipaţie, dar şi in perioada 30 noiembrie – 03 decembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi in creştere spre sfarşitul celei de-a doua saptamani.

LA MUNTE

Intervalul va debuta cu o medie a valorilor maxime in jurul a -2 grade, iar a celor minime de -7...-6 grade. Apoi, vremea se va incazi uşor, in zilele de 29 şi 30 noiembrie se va inregistra o medie a valorilor maxime de 1...3 grade, iar in dimineaţa de 1 decembrie media minimelor va fi in jur de -3 grade. Dupa acest interval, temperatura aerului va fi in scadere, astfel ca la inceputul celei de-a doua saptamani, media valorilor diurne va fi de -6...-4 grade, iar a celor nocturne de -10...-8 grade. Pana la sfarşitul intervalului, temperatura va avea tendinţa de creştere uşoara pana la medii ale maximelor de -2 grade şi ale minimelor de -6 grade.
Vor fi ninsori abundente, mai ales in Carpaţii Meridionali şi Orientali, in primele doua zile ale intervalului, iar in perioada 30 noiembrie – 3 decembrie sunt de aşteptat precipitaţii local insemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi in creştere dupa data de 8 decembrie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.