Vine CALDURA MARE. Dar ramane si INSTABILITATEA ATMOSFERICA. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.06.2018 13:59 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 04 IUNIE – 17 IUNIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In prima saptamana, vremea se va incalzi uşor şi treptat, astfel ca pe 8 şi 9 iunie valorile termice maxime vor atinge, in medie, 30...31 de grade. In timpul nopţilor, media minimelor va fi cuprinsa intre 15 şi 17 grade. Incepand din 10 iunie, temperaturile diurne vor fi apropiate de cele normale pentru aceasta perioada din an, osciland uşor, de la o zi la alta, in jurul maximei de 28 de grade. Nici media valorileor termice nocturne nu va avea variaţii semnificative, urmand sa scada uşor, de la 15...16 grade in datele de 11 şi 12 iunie, spre 13...14 grade in dimineţile zilelor de 16 şi 17 iunie.
Fenomene specifice instabilitaţii atmosferice (averse local insemnate cantitativ, descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat grindina) se pot semnala oricand parcursul celor 14 zile, cu o probabilitate mai ridicata in intervalele 6-8, 9-11 şi 13-15 iunie.
CRISANA
In prima saptamana, vremea se va incalzi uşor şi treptat, astfel ca pe 9 iunie valorile termice maxime vor ajunge la o medie de 29...30 de grade. In timpul nopţilor, media minimelor va fi cuprinsa intre 14 şi 17 grade. Incepand din 10 iunie, temperaturile maxime diurne vor avea mici variaţii de la o zi la alta, in jurul mediei de 27 de grade, menţinandu-se apropiate de cele normale pentru aceasta perioada din an. Media valorilor termice nocturne, la rindul ei apropiata de normalul perioadei, urmeaza sa scada foarte puţin, de la 15...16 grade in datele de 11 şi 12 iunie, spre 14 grade in dimineţile zilelor de 16 şi 17 iunie.
Fenomene specifice instabilitaţii atmosferice (averse local mai insemnate cantitativ, descarcari electrice, intensificari ale vantului şi posibil, grindina) se pot semnala oricand pe parcursul celor 2 saptamani, cu o probabilitate mai ridicata in intervalele 6-8 şi 9-14 iunie.
TRANSILVANIA
Procesul de incalzire a vremii se va resimţi pana pe data de 9 iunie, cand media valorilor termice maxime va atinge, in aceasta regiune, 29 de grade. Incepand din 10 iunie şi pana la sfarşitul intervalului de prognoza, temperaturile maxime vor avea medii de 25...26 de grade, apropiate de cele normale pentru a doua decada a lunii iunie. Variaţiile in ceea ce priveşte media temperaturilor minime vor fi nesemnificative; de la 13 grade la debutul primei saptamani, pana in jurul a 15 grade in data de 10 iunie, iar ulterior, intre 11 şi 17 iunie, vor fi valori ale acestei medii de 12...13 grade in fiecare noapte.
Probabilitatea de apariţie a averselor local insemnate cantitativ, insoţite de descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat de grindina va fi mai ridicata in intervalele 6-8 şi 9-15 iunie.
MARAMURES
Vremea se va incalzi treptat in intervalul 4-9 iunie, media valorilor maxime urmand a ajunge la 29 de grade. Ulterior, temperatura aerului se va menţine la valori maxime, in medie, de 25...26 de grade pana pe data de 17 iunie. Minimele, in medie pe regiune, vor fi in scadere spre 12 grade in data de 7 iunie, apoi vor creşte pana la 15 grade pe 10 iunie, iar in a doua saptamana se vor situa intre 13 şi 15 grade.
Averse local mai insemnate cantitativ, insoţite de descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat de grindina vor avea o probabilitate mai ridicata de apariţie intre 6 şi 10 iunie şi in unele zile ale intervalului 11 -16 iunie.
MOLDOVA
In intervalul 5-7 iunie valorile temperaturii maxime vor marca o scadere in aceasta regiune, apoi media acestora va fi in creştere, urmand a atinge 29...30 de grade pe 9 iunie. Ulterior, temperatura aerului se va menţine la valori maxime, in medie, de 27...28 de grade pana pe data de 17 iunie. Minimele, in medie pe regiune, vor fi in scadere spre 12 grade in data de 7 iunie, apoi vor creşte pana la 16 grade pe 10 iunie, iar in a doua saptamana se vor situa intre 15 şi 17 grade.
Averse, insoţite de descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat de grindina vor avea o probabilitate mai ridicata de apariţie in zona de deal a regiunii, in intervalele 10-12 iunie şi in unele zile ale intervalului 13 -17 iunie.
DOBROGEA
Temperaturile maxime vor marca o creştere pana la valoarea medie de 27 de grade in data de 6 iunie, apoi aceasta va scadea la 23 de grade in data de 7 iunie, urmand a reveni la 27 de grade pe 9 iunie. Intre 10 şi 17 iunie, temperaturile maxime se vor situa, in medie, in jurul valorii de 26 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative de la o zi la alta pe parcursul celor 2 saptamani, urmand a fi apropiate de media de 18 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor in general slabe cantitativ, dar posibil insoţite de descarcari electrice, va fi mai ridicata in intervalul 4-7 iunie şi in unele zile ale celei de a doua saptamani.
MUNTENIA

In primele 3 zile, temperaturile maxime vor marca o creştere pana la valoarea medie de 31 de grade, apoi aceasta va scadea pana la 26 de grade in data de 7 iunie, urmand a urca spre 32 de grade pe 9 iunie. Intre 10 şi 17 iunie, temperaturile maxime se vor situa, in medie, in jurul valorii de 29 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative de la o zi la alta pe parcursul celor 2 saptamani, urmand a fi apropiate de media de 16 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor in general slabe cantitativ, dar insoţite de descarcari electrice şi local de intensificari ale vantului va fi mai ridicata pe 4 iunie, in intervalul 6-8 iunie şi in unele zile ale celei de-a a doua saptamani.
OLTENIA

In primele 3 zile, temperaturile maxime vor marca o creştere pana la valoarea medie de 30 de grade, apoi aceasta va scadea pana la 27 de grade in data de 7 iunie, urmand a reveni la 31 de grade pe 9 iunie. Intre 10 şi 17 iunie, temperaturile maxime se vor situa, in medie, in jurul valorii de 28 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative de la o zi la alta pe parcursul celor 2 saptamani, urmand a fi apropiate de media de 15 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor in general slabe cantitativ, dar insoţite de descarcari electrice şi local de intensificari ale vantului va fi mai ridicata pe 4 iunie, in intervalele 6-8 şi 9 -11 iunie precum şi in unele zile ale celei de-a a doua saptamani.
LA MUNTE
Deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, media temperaturilor maxime va marca o creştere pe parcursul primei saptamani, de la 16 grade in data de 4 iunie pana la 20 de grade in data de 9 iunie. In a doua saptamana, aceasta medie regionala va fi cvasistaţionara şi se va situa in jurul valorii de 17 grade. Pe durata celor 2 saptamani, temperaturile medii nocturne se vor situa intre 9 şi 11 grade.
Ploile, mai ales averse local insemnate cantitativ, insoţite de descarcari electrice, intensificari ale vantului şi izolat de grindina vor avea o probabilitate mai ridicata de apariţie in intervalele 4-7 iunie, 9-11 iunie şi in unele zile ale intervalului 12 -17 iunie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.