Vine si IULIE. Si nu va fi atat de secetos pe cat se anunta. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare regiune!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.07.2018 20:27 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 25 IUNIE – 08 IULIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In primele zile ale saptamanii, vremea se va menţine racoroasa, cu o medie regionala a maximelor diurne de 21...23 de grade, in intervalul 25 - 28 iunie. Apoi va avea loc un proces de incalzire uşoara de la o zi la alta, astfel incat in intervalul 5 - 8 iulie temperaturile maxime vor atinge, in medie, 30...31 de grade, vremea devenind normala termic pentru acea data. Temperaturile minime vor fi in creştere treptata in prima saptamana de prognoza, de la aproximativ 10 grade in prima zi, spre 15 grade in data de 30 iunie. Ulterior, vor scadea uşor, spre 13 grade pe 2 iulie, pentru ca apoi sa creasca din nou, atingand la finalul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza o valoare medie de 17 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi ridicata in prima saptamana, iar in zilele de 27, 28 şi 29 iulie se vor cumula şi cantitaţi mai insemnate de apa, Dupa data de 1 iulie doar izolat şi trecator va mai ploua slab, cel mai probabil spre finalul intervalului de prognoza.
CRISANA
La inceputul intervalului de referinţa, vremea va fi racoroasa, iar regimul termic diurn va avea uşoare variaţii in jurul unei valori medii regionale de 23 de grade. Dupa data de 28 iunie temperaturile maxime vor fi in creştere uşoara de la o zi la alta, urmand ca intre 4 şi 8 iulie sa atinga, in medie, 30...31 de grade, valori ce vor caracteriza o vreme normala din punct de vedere termic pentru debutul lunii iulie. Regimul termic nocturn se va concretiza prin medii regionale de 10...11 grade la inceput, apoi va marca o creştere constanta pana pe 30 iunie, cind media temperaturilor minime va fi de 15 grade. O scadere va avea loc pe 1 - 2 iulie, cand vor fi aproximativ 13 grade, apoi valorile nocturne vor creşte treptat, spre 16 grade la finalul celor doua saptamani de prognoza.
Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse şi local mai importante cantitativ va fi ridicata intre 27 şi 29 iunie şi, din nou, in jurul datei de 7 iulie. In rest, ploile se vor semnala doar izolat şi trecator.
TRANSILVANIA
In primele zile ale intervalului de prognoza, vremea va fi racoroasa, iar temperaturile diurne vor avea uşoare variaţii şi se vor situa, in general, intre 21 şi 24 de grade. Intre 28 şi 30 iunie media regionala a maximelor se va menţine in jurul a 24 de grade, apoi va creşte uşor, iar intre 4 şi 8 iulie vremea va deveni normala din punct de vedere termic, media maximelor urmand sa atinga aproximativ 28 de grade. In prima parte a intervalului, temperaturile nocturne vor creşte treptat, de la 7 grade la inceput, pana la 14 grade pe 30 iunie. Nopţile din intervalul 1 - 4 iunie vor fi mai racoroase, cu o medie termica de 10...12 grade, apoi temperaturile minime vor creşte uşor şi treptat, pana la 14 grade pe 7 - 8 iulie.
Probabilitatea de ploaie va fi ridicata in prima saptamana a intervalului de prognoza, cand local se vor inregistra şi cantitaţi de apa mai importante, dar şi intre 1 şi 8 iulie vor fi ploi de scurta durata, insa in general slabe cantitativ şi pe arii restranse.
MARAMURES
Vremea se va menţine racoroasa in prima saptamana de prognoza, cand temperaturile maxime se vor situa intre 21 şi 25 de grade, cu cele mai scazute valori la inceput şi cele mai ridicate spre finalul saptamanii. Apoi regimul termic va fi in creştere şi valorile diurne vor atinge 28...29 de grade in intervalul 4 - 8 iulie, caracterizand o vreme normala termic pentru inceputul lunii iulie. Temperaturile minime vor creşte treptat in prima saptamana, de la 9 la 15 grade, in medie, apoi vor scadea spre 11 grade in 1...2 iulie. Ulterior, se va resimţi un proces de incalzire treptata ce va determina spre finalul celor doua saptamani de prognoza o medie regionala a valorilor nocturne de 28...29 de grade.
Poi mai insemnate cantitativ şi pe arii mai extinse vor fi semnalate cel mai probabil in intervalul 27 - 29 iunie, dar probabilitatea pentru averse izolate se va menţine relativ ridicata pe aproape tot parcursul perioadei de referinţa.
MOLDOVA
In prima saptamana, mai ales la inceput, vremea va fi racoroasa, cu o medie a maximelor in jurul a 25 de grade. Minimele vor fi in creştere, de la valori de 11...13 grade, la valori de 15...16 grade, pana in data de 30 iunie. In primele doua zile ale lui iulie va fi o uşoara racire, apoi valorile termice vor creşte şi vor caracteriza o vreme normala, cu medii ale maximelor in jurul a 28 de grade şi ale minimelor de 14...17 grade.
Probabilitatea pentru ploi pe arii relativ extinse, mai importante cantitativ, va fi ridicata intre 27 şi 30 iunie. In restul intervalului se menţin condiţii pentru averse slabe, izolate.
DOBROGEA
In prima jumatate a intervalului, vremea va fi racoroasa, cu o medie a valorilor diurne ce va oscila in jurul a 26 de grade. Apoi, vremea se va incalzi uşor, iar maximele termice se vor situa in jurul celor normale pentru inceputul lunii iulie, iar media acestora va fi de 27...29 de grade. Media valorilor nocturne, pe toata durata intervalului, va avea variaţii intre 16 şi 19 grade.
In intervalul 26-30 iunie, probabilitatea pentru ploi insemnate cantitativ, pe arii extinse, va fi ridicata. In restul intervalului, condiţiile de ploaie vor fi reduse.
MUNTENIA
In prima saptamana, vremea va fi racoroasa, cu o medie a valorilor diurne in jurul a 26 de grade, mai scazuta in data de 27 iunie cand va fi de 22...23 de grade. Media regionala a valorilor minime va fi de 13...16 grade, cu cele mai ridicate valori in intervalul 28-30 iunie. In a doua saptamana, valorile termice vor fi in creştere şi se vor situa in jurul normelor, cu o medie a maximelor de 28...30 de grade şi a minimelor de 14...17 grade.
Ploi insemnate cantitativ şi pe areale mai extinse vor fi in perioada 26-30 iunie, dar şi in restul intervalului se menţin condiţii pentru averse slabe, izolate.
OLTENIA
In prima saptamana vremea va fi racoroasa, cu o medie a maximelor de 23...26 de grade, mai scazuta in data de 27 iunie, spre 21 de grade. Media valorilor nocturne, in acelaşi interval, va oscila intre 13 şi 15 grade. In a doua jumatate a intervalului, valorile termice vor fi in creştere şi se vor situa in jurul celor normale pentru inceputul lunii iunie, cu medii regionale ale maximelor de 27...30 de grade şi ale minimelor de 14...17 grade.
In intervalul 26-30 iunie, probabilitatea pentru ploi insemnate cantitativ, pe arii relativ extinse, va fi ridicata. In restul intervalului, dar mai ales spre sfarşitul acestuia, vor fi condiţii pentru averse, dar slabe cantitativ şi pe spaţii mici.
LA MUNTE
Temperaturile maxime vor caracteriza o vreme racoroasa in prima saptamana a intervalului de prognoza, cand se vor situa, in medie, intre 14 şi 16 grade. Dupa data de 1 iulie, vremea se va incalzi uşor, iar media maximelor diurne se va menţine in jurul unei valori de 19 grade, pana la sfarşitul intervalului de prognoza, respectiv pana pe 8 iulie. Regimul termic nocturn va avea o tendinţa de creştere in prima saptamana, de la o valoare medie de 4 grade la inceput, spre 9...10 grade in jurul datei de 30 iunie, apoi temperaturile minime vor marca o scadere, spre 7 grade in jurul datei de 2 iulie, pentru ca ulterior sa creasca din nou spre valori normale climatologic la finalul celei de a doua saptamani, cand vor fi temperaturi nocturne de 10...11 grade, in medie.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi relativ ridicata pe tot parcursul intervalului, dar intre 27 şi 30 iunie acestea se vor semnala pe arii extinse şi pot fi local mai insemnate cantitativ.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.