Vine, vine PRIMAVARA?... Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 12.02.2018 15:03 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 12 - 25 FEBRUARIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In primele zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va marca o scadere, de la 6 grade spre 2...3 grade in jurul datei de 15 februarie, pentru ca apoi sa creasca spre aproximativ 6...7 grade, valoare apropiata de norma climatologica a perioadei şi in jurul careia se va menţine pana la finalul celei de a doua saptamani de prognoza. Temperaturile minime vor fi negative in decursul primei saptamani de prognoza, urmand a se situa intre -1 şi -5 grade, in medie, cu cele mai scazute valori in jurul datei de 16 februarie. Ulterior, valorile termice nocturne vor marca o uşoara creştere, astfel incat, in intervalul 18 – 25 februarie, se vor situa in jurul a 0 grade, cu o uşoara tendinţa de scadere, spre -2 grade, la sfarşitul celei de a doua saptamani.
Pe 13 şi 14 februarie se vor semnala precipitaţii pe arii extinse şi, posibil, mai importante cantitativ, iar apoi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, slabe şi pe arii mai restranse, va fi mai ridicata incepand cu data de 17 februarie şi pana la sfarşitul intervalului de prognoza.
CRISANA
Intervalul de prognoza va debuta cu un regim termic apropiat de normal pentru aceasta perioada a anului, insa ulterior se va resimţi o racire uşoara, ce va determina scaderea mediei temperaturilor diurne de la 4...5 grade in primele zile, spre 2...3 grade pe 14 şi 15 februarie. Ulterior, vremea se va incalzi, astfel incat, in intervalul 17 – 25 februarie, se vor consemna maxime termice de 7...8 grade, uşor peste normele perioadei. Temperaturile nocturne nu vor avea variaţii importante pe parcursul celor doua saptamani de prognoza, urmand a se situa, in general, intre -4 şi -2 grade, cu cele mai scazute valori pe 16, 17 şi 25 februarie.
Precipitaţii mai importante cantitativ şi pe arii relativ extinse vor fi pe 13 şi 14 februarie, iar in intervalul 17 – 25 februarie acestea se vor semnala aproape zilnic, dar la nivel local şi slabe.
TRANSILVANIA
Intre 12 şi 16 februarie media temperaturilor diurne va avea uşoare variaţii de la o zi la alta, urmand a se incadra, in general, intre 2 şi 4 grade, caracterizand o vreme normala din punct de vedere termic pentru aceasta perioada a anului. Apoi vremea se va incalzi, iar intre 17 şi 25 februarie vor fi temperaturi maxime de 4...5 grade. Regimul termic nocturn va fi caracterizat prin temperaturi minime uşor fluctuante in prima parte a intervalului de prognoza, cand se vor incadra intre -6 şi -3 grade, in medie regionala. Intre 18 şi 25 februarie valorile termice nocturne nu vor mai avea variaţii semnificative, urmand a se situa in mod constant in jurul a 5...6 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii in general slabe cantitativ va fi ridicata pe aproape intreg parcursul celor doua saptamani şi doar in jurul datei de 14 februarie acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai importante cantitativ.
MARAMURES

In primele zile ale intervalului de prognoza regimul termic va fi caracterizat prin temperaturi apropiate de mediile multianuale ale perioadei, respectiv maxime diurne de 2...3 grade, in medie regionala. Ulterior, o uşoara incalzire a vremii va determina valori mai ridicate, de 5...6 grade, ce se vor menţine relativ constante, in medie, pana la finalul celor doua saptamani de prognoza. Temperaturile nocturne se vor situa, pe tot parcursul intervalului, intre -4 şi -2 grade, mai scazute, spre -6 grade, doar in dimineaţa zilei de 16 februarie.
Temporar se vor semnala precipitaţii pe tot parcursul intervalului de prognoza, iar in data de 14 februarie vor fi pe spaţii extinse şi mai insemnate cantitativ.
MOLDOVA
In prima saptamana de prognoza, valorile termice diurne se vor situa, in medie, intre 1 şi 4 grade, cu cele mai scazute valori la mijlocul saptamanii şi cu cele mai ridicate catre sfarşitul acesteia. In cea de a doua saptamana, variaţiile termice diurne vor fi nesemnificative, iar media regionala a temperaturilor maxime va fi de 2...3 grade, caracterizand un regim termic apropiat de cel normal pentru aceasta perioada a anului. Temperaturile minime vor fi negative pe intreg parcursul intervalului de prognoza, urmand a se situa, in medie, intre -5 şi -2 grade, cu cele mai scazute valori pe 16, 17 şi 25 februarie.
Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ va fi ridicata in intervalul 13 - 15 februarie, dar acestea se pot semnala, temporar şi pe arii restranse, aproape zilnic şi in a doua saptamana de prognoza.
DOBROGEA
Vremea se va incalzi uşor la inceputul intervalului, astfel incat temperatura aerului va creşte de la 4 grade in prima zi, pana la o medie de 7 grade in data de 14 februarie, iar pe 15 februarie maximele diurne vor scadea uşor, pana in jurul valorii de 5 grade. Dupa aceasta data, regimul termic nu va mai avea variaţii importante şi se va concretiza prin temperaturi medii regionale de 5...6 grade. Temperaturile nocturne vor scadea de la 0 pana la -2 grade in primele doua zile de prognoza, apoi vor creşte spre 2 grade in urmatoarele doua zile. Din data de 16 februarie şi pana la sfarşitul intervalului de prognoza, mediile temperaturilor minime nu vor avea variaţii semnificative şi vor oscila intre -1 şi +1 grad.
Probabilitatea pentru precipitaţii, pe arii extinse şi mai insemnate cantitativ, va fi mai ridicata intre 13 şi 15 februarie. Se mai pot semnala precipitaţii aproape zilnic, dupa data de 20 februarie, dar acestea vor fi slabe şi pe arii restranse.
MUNTENIA
Regimul termic diurn nu va avea variaţii importante pe parcursul intervalului de prognoza, urmand a fi caracterizat prin valori ale mediilor regionale situate, in general, intre 4 şi 6 grade. Astfel, in primele patru zile de prognoza, temperaturile maxime vor scadea treptat de la o medie de 6 grade, pana la 4 grade in data de 15 februarie. Pe 16 februarie vremea se va incalzi şi se vor atinge temperaturi diurne de 6...7 grade, valori ce se vor menţine pana spre finalul intervalului de prognoza, cand va avea loc o noua scadere uşoara, spre o medie de 5 grade. Temperaturile medii nocturne vor fi negative pe aproape tot parcursul celor doua saptamani de prognoza. In prima saptamana, mediile temperaturilor minime se vor situa intre -4 şi 0 grade, cu cele mai scazute valori in 13, 16 şi 17 februarie şi cele mai ridicate, in 14 şi 15 februarie. Pe parcursul celei de a doua saptamani, mediile nocturne nu vor avea variaţii semnificative de la o zi la alta şi se vor situa in jurul valorii de -2 grade.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicata pe 13 şi 14 februarie, cand acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai insemnate cantitativ. In a doua parte a celei de a doua saptamani de prognoza, temporar, vor mai fi precipitaţii slabe şi pe arii mai restranse.
OLTENIA
Regimul diurn al temperaturilor va inregistra o scadere in primele zile ale saptamanii, de la o medie regionala de 6...8 grade, pana spre 3...4 grade pe 13 şi 14 februarie. Ulterior, se va produce o creştere uşoara a acestora, pana spre o medie de aproximativ 6 grade, insa spre finalul intervalului este posibila o noua scadere de temperatura. In ceea ce priveşte minimele termice, acestea vor inregistra variaţii semnificative in prima saptamana, cand in cele mai calde nopţi, din 14 şi 15 februarie, media va fi in jurul a 0 grade, iar in cele mai reci, respectiv pe 16 şi 17 februarie, media va scadea spre -5...-4 grade. Ulterior, minimele la nivelul regiunii se vor situa, in general, intre -3 şi -1 grad.
Pe 13 şi 14 februarie vor fi precipitaţii, local insemnate cantitativ. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii, in general slabe cantitativ, va creşte dupa data de 18 februarie.
LA MUNTE
Regimul temperaturii medii a aerului, atat diurne, cat şi nocturne, nu va avea variaţii importante pe parcursul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza. Astfel, in prima saptamana maximele diurne se vor situa, in medie, intre -4 şi 0 grade, cu cea mai rece zi pe 15 februarie. In cea de a doua saptamana temperaturile maxime mediate la scara intregii regiuni se vor situa in jurul valorii de -1 grad. Media minimelor nocturne va avea o evoluţie asemanatoare şi va fi de -9...-8 grade intre 12 şi 17 februarie, apoi va creşte uşor şi se va situa in jurul a -6 grade, cu o uşoara tendinţa de scadere abia spre sfarşitul celor doua saptamani de prognoza.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicata aproape pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar in jurul datei de 14 februarie acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai insemnate cantitativ.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.