VIOLENTA in FAMILIE a inregistrat OFICIAL 275 DECESE, 57.283 de VICTIME si peste 5.500 ORDINE de PROTECTIE numai in ultimii doi ani!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.02.2018 08:41 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a introdus Ordinul de protecţie provizoriu, prin care poliţiştii pot inlatura de indata agresorul din domiciliu.

Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei in familie, fiind introduse noi masuri pentru protejarea imediata a victimei şi inlaturarea agresorului.
Documentul aprobat de Guvern reglementeaza Ordinul de protecţie provizoriu (OPP), un instrument in materie administrativa, care ii va permite poliţistului sa intervina rapid in situaţiile de pericol iminent pentru sanatate şi securitatea victimei violenţei domestice şi sa inlature de indata agresorul din domiciliu.
Ordinul de protecţie provizoriu este diferit de Ordinul de protecţie (OP), care este deja reglementat prin lege din anul 2012.
Practic, Ordinul de protecţie provizoriu este un instrument complementar Ordinului de protecţie, care se emite de catre poliţist, de indata, cu caracter executoriu, fara termen şi fara somaţie, avand valabilitate de 5 zile, cu posibilitate de prelungire pana la emiterea Ordinului de protecţie.
Dupa ce poliţistul va emite OPP, documentul va fi confirmat de catre procuror, pe baza declaraţilor şi a probelor stranse de catre poliţist.
Ulterior, procurorul va avea obligaţia sa transmita OPP impreuna cu toate dovezile existente la dosar catre judecator, iar acesta se va pronunţa prin emiterea unui OP.
Prin actuala reglementare, poliţistul va avea dreptul şi obligaţia sa se deplaseze la domiciliul victimei, sa intre in domiciliu, chiar şi cu forţa, şi sa emita un OPP prin care sa inlature de indata agresorul, chiar daca acesta este titularul contractului de proprietate.

OPP va fi emis in baza unei Fişe de risc, prin care poliţistul va stabili gradul de risc in baza evaluarii de la faţa locului.
Daca riscul pentru victima este crescut sau foarte crescut, poliţistul va emite un OPP, prin care pot fi dispuse urmatoarele masuri pentru agresor:
#   Evacuarea din domiciliu cu interdicţia de a reveni pe toata durata valabilitaţii OPP;
#    Stabilirea unei distanţe minime de apropiere de victima (de domiciliu, de locul de munca, de şcoala, dupa caz);
#    Confiscarea cheilor, a armelor.
OPP şi OP vor fi monitorizate de catre poliţişti, nerespectarea masurilor dispuse prin cele doua instrumente constituind infracţiune, pentru care este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea de la 1 luna la 1 an.
In procesul de monitorizare, poliţistul va face verificari permanente prin toate mijloacele in vederea respectarii masurilor dispuse pentru agresor (vizite la domiciliu, culegere de informaţii de la vecini, serviciul victimei, şcoala, dupa caz). De asemenea, dupa emiterea OPP, poliţistul se va asigura ca drepturile agresorului sunt respectate prin masuri care vizeaza informarea corecta cu privire la OPP şi respectiv indrumarea şi orientarea catre un serviciu social specializat pentru gazduire şi consiliere.
De asemenea, pentru agresor, se introduce obligaţia de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere (braţara electronica) in urmatoarele condiţii:
#    Agresorul a fost obligat sa pastreze o distanţa minima determinata faţa de victima, faţa de copiii acesteia sau faţa de rude ale acesteia, ori faţa de reşedinţa, locul de munca sau unitatea de invaţamant a persoanei protejate;
#    Agresorului i-a fost interzisa deplasarea in anumite localitaţi sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;
Utilizarea sistemului de supraveghere electronica va fi posibila daca victima şi, dupa caz, membrii familiei acesteia işi exprima acordul de a purta un astfel de sistem care permite verificarea respectarii obligaţiei agresorului.
Regimul juridic al sistemului de supraveghere electronica utilizat pentru verificarea respectarii masurilor de protecţie va fi stabilit ulterior, prin lege.
Un astfel de sistem electronic de supraveghere se regaseşte in Codul de procedura penala, Legea nr. 253/2013 şi Legea 254/2013.
Prin intermediul acestor instrumente se urmareşte imbunataţirea sprijinului acordat victimelor violenţei domestice, prin asigurarea unei intervenţii imediate şi coerente. Normele, metodologiile şi procedurile vor fi elaborate prin legislaţia secundara, aceasta urmand sa fie reglementata printr-un Ordin comun al MMJS şi MAI.

Expert sau tehnician in egalitate de şanse

Guvernul a reglmentat şi exercitarea profesiei de expert şi a celei de tehnician in egalitate de şanse, prin modificarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.
Cele doua profesii au fost introduse in COR (Clasificarea Ocupaţiilor in Romania) in anul 2014, respectiv 2015.
Mai mult, actul normativ stabileşte ca persoanele juridice din sectorul public şi din cel privat care au peste 50 de salariaţi vor avea posibilitatea de a angaja un expert sau un tehnician in egalitate de şanse, in limita bugetului destinat cheltuielilor salariale.
Reglementarea celor doua profesii vine in contextul unei preocupari din ce in ce mai mari, la nivel international si european, pentru implementarea principiilor egalitaţii de gen in toate domeniile şi la toate nivelurile de intervenţie.

Situaţia statistica in domeniul violenţei in familie, potrivit IGPR:

Anul 2016
-              36.664 victime ale violenţei in familie;
-              191 decese precizate de Ministerul Public;
-              2574 de OP emise, dintre care 743 sunt incalcate.

Anul 2017
-              20.617 victime ale violenţei in familie;
-              84 decese;
-              peste 3000 de ordine de protecţie emise de instanţa;
-              OP incalcate – 1011.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.