Voicu Madalin si Paun Nicolae au CIORDIT la FONDURI EUROPENE, manca-ti-as!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.02.2016 16:14 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Direcţia Naţionala Anticorupţie a transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul intocmit in cauza, in vederea sesizarii ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor incuviinţarea reţinerii şi a arestarii preventive a deputaţilor:

PAUN NICOLAE, care deţine şi calitatea de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, pentru savarşirea infracţiunilor de:

- folosire sau prezentarea cu rea-credinţa de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

- schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene,

- deturnare de fonduri,

- spalare a banilor,

- efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau insarcinarea pe care o indeplineşte o persoana ori incheierea de tranzacţii financiare, in scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

- cumparare de influenţa,

- influenţare a declaraţiilor,

toate in forma continuata;

VOICU MADALIN ŞTEFAN, pentru savarşirea infracţiunilor de:

- trafic de influenţa,

- fals in declaraţii,

- spalare a banilor,

toate in forma continuata.

Cererea procurorilor anticorupţie are in vedere faptul ca, potrivit ordonanţelor prin care s-a dispus efectuarea urmaririi penale faţa de cei doi suspecţi, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

1. La iniţiativa Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, al carei preşedinte este deputatul PAUN NICOLAE, a fost realizat, in toate judeţele Romaniei, in perioada 2010 - 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o şansa pentru comunitaţile de romi”, cu finanţare din fonduri europene.

Prin implementarea proiectului se urmareau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de munca şi implicarea, in iniţiative de antreprenoriat social, a unui numar de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate. Prin cererea de finanţare s-a stabilit ca grupul ţinta va beneficia de servicii şi activitaţi care sa conduca la creşterea capacitaţii de a participa pe piaţa muncii, la creşterea motivaţiei de a deveni persoane active, la creşterea gradului de informare.

Din probele administrate a reieşit ca grupul ţinta (reprezentand un numar de 3.296 de persoane aparţinand grupurilor vulnerabile) a fost constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participanţii, aceştia din urma neavand cunoştinţa despre faptul ca au facut parte din grupul ţinta.

Totodata, in momentul semnarii contractului, deputatul Paun Nicolae a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donaţie organizaţiei Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”. Astfel, in contul deţinut de Asociaţia Partida Romilor „Pro – Europa”, in perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donaţii in suma totala de 428.307,11 lei.

Din probele administrate a reieşit ca obiectivele proiectului nu au fost realizate; ca majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului ţinta format din 3.296 persoane.

A rezultat ca sumele acordate proiectului „Antreprenoriatul social, o şansa pentru comunitaţile de romi” ca finanţare sunt neeligibile in integralitatea lor, astfel ca s-a creat un prejudiciu in suma totala de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene şi 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), avand in vedere operaţiunile ilicite derulate de conducerea Asociaţiei Partida Romilor şi de catre managementul proiectului.

2. Tot prin Asociaţia Partida Romilor Pro Europa, in perioada 2010 – 2013, s-a derulat şi proiectul cu finanţare intitulat ”Acces pe piaţa muncii – O şansa pentru tine”, cu finanţare din fonduri europene.

Obiectivul general al proiectului a constat in sprijin pentru integrarea socio-profesionala şi accesul la o calificare relevanta pe piaţa muncii pentru şomerii tineri, de lunga durata şi persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie roma, din 9 judeţe ale ţarii (Alba, Bacau, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Mureş şi Vaslui). Programele de formare de care urmau a beneficia cei din grupul ţinta au fost: lucrator in construcţii, lucrator in izolaţii, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucatar, chelner, lucrator in comerţ, frizer, manichiurist, pedichiurist.

Au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost indrumate sa parcurga programe de calificare profesionala, respectiv tineri cu varsta intre 15-24 de ani, şomeri de lunga durata, şomeri tineri şi persoane inactive.

A rezultat ca unii dintre participanţi au urmat cateva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire, precum şi sume de bani intre 300 şi 600 de lei, in timp ce alte persoane, deşi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani intre 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc.

Solicitarea la plata a acestor subvenţii, prin cererile de rambursare, este nejustificata, iar documentele ataşate in acest nu pot justifica modul de cheltuire a banilor. 

Din probele administrate a reieşit ca proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fara a se urmari instruirea temeinica a cursanţilor şi fara a se parcurge intr-un mod relevant cele 360 de ore prevazute de contractele de pregatire profesionala, astfel ca s-au irosit in mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European şi din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanţare sunt neeligibile in integralitatea lor.

A fost creat un prejudiciu in suma totala de 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European şi 1.538.529 lei din bugetul naţional).

 

Cu referire la ambele proiecte, in calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Paun Nicolae a obţinut pe nedrept fonduri europene aferente celor doua proiecte, in sensul in care:

- a determinat stabilirea grupurilor ţinta cu persoane fictive, in baza intocmirii unor documente ce nu corespund realitaţii. 

- i-a determinat pe angajaţii din cadrul celor doua proiecte sa plateasca un procentaj din salariul pe care il incasau catre Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa”, cu titlu de donaţie. Donaţiile astfel stranse, in mod nelegal, de asociaţie, totalizeaza 1.364.098,11 lei (428.307,11 lei aferente proiectului „Antreprenoriatul social, o şansa pentru comunitaţile de romi” şi 935.791 lei aferente proiectului „Acces pe piaţa muncii – O şansa pentru tine”).

- a intocmit şi a semnat cererile de plata aferente celor doua proiecte, pe baza de documente justificative ce nu corespund realitaţii, avand ca urmare prejudicierea bugetului comunitaţilor europene cu suma totala de 24.220.396,43 lei şi bugetul de stat cu suma totala de 3.030.312 lei, reprezentand partea de cofinanţare.

Sumele de bani alocate de la bugetul de stat au fost obţinute pe nedrept, prin prezentarea, ca documente justificative, a unor convenţii civile incheiate in mod fictiv de Asociaţia Partida Romilor. In vederea disimularii şi ascunderii activitaţii ilegale savarşite in calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa” in contextul deturnarii fondurilor alocate de la bugetul de stat, incepand cu luna ianuarie 2015, Paun Nicolae, folosindu-se de calitatea de deputat al Parlamentului Romaniei – Camera Deputaţilor, a facut demersuri pentru promovarea unui proiect de lege privind anularea contribuţiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice. De asemenea, Paun Nicolae a facut demersuri astfel incat ANAF sa nu incaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa. Aceasta, in condiţiile in care, persoanele (cetaţenii de etnie roma care au fost incluşi in mod fictiv in proiectele şi acţiunile Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”) au primit decizii de plata din partea instituţiilor statului;

- a creat circuite financiare, disimuland sumele de bani obţinute din donaţii, in scopul de a da o aparenţa legala cheltuielilor din cadrul celor doua proiecte; 

- a efectuat, prin persoane interpuse, in numele unei societaţi comerciale, tranzacţii cu terenuri achiziţionate la preţuri subevaluate, pentru a-şi insuşi sumele de bani rezultate şi pentru a disimula originea infracţionala;

- a condus in fapt activitatea aceiaşi societaţi comerciale (inclusiv prin reprezentarea societaţii), in sensul ca a intermediat şi a inlesnit obţinerea de credite bancare pentru societate, a intocmit acte financiare si contabile justificative in contextul unor controale ale organelor fiscale;

In perioada 2011-2015, in calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Paun Nicolae a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei, deputatului Madalin Voicu şi a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fara nicio contraprestaţie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la funcţionari şi demnitari, intervenţii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finanţare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice şi in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa.

In perioada octombrie 2015 – decembrie 2015, suspectul Paun Nicolae, aflandu-se in posesia listelor cu martori citaţi de DNA, respectiv fiind incunoştinţat despre aceste aspecte, a determinat mai multe persoane, prin corupere, in mod direct, sau prin intermediari, sa nu dea declaraţii sau sa dea declaraţii mincinoase in faţa organelor de urmarire penala cu privire la activitatea derulata in cadrul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, in contextul derularii celor doua proiecte cu finanţare europeana menţionate mai sus.

In perioada 2011-2015, cu intenţie, suspectul Madalin Voicu, in exercitarea obligaţiilor ce deriva din calitatea de deputat, a depus declaraţii de avere la Camera Deputaţilor, fara a declara sumele de bani obţinute de la Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa”, totalizand 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net. Banii respectivi fusesera primiţi de la Paun Nicolae, prin intermediul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, cu justificarea „plaţi drepturi de autor” in perioada 2011-2015. Aceşti bani proveneau din fondurile alocate derularii proiectelor europene despre care Madalin Voicu ştia ca sunt deturnaţi, avand in vedere ca o persoana din familia sa fusese angajata in cadrul proiectului „Acces pe piaţa muncii – O şansa pentru tine” şi remunerata cu suma totala de 194.241 lei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.