Vor fi afectati cei 300.000 de români aflati in Marea Britanie. Ce spune Adrian Nastase

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 24.06.2016 10:30 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Adrian Nastase:

”Nu cred. Nu cred ca a fost doar o dimensiune emotionala. Marea Britanie purta trei palarii (exista o lunga traditie in domeniu) : statutul de membru al Uniunii Europene, calitatea de partener special al Statelor Unite dar si  cea de membru al Commonwealth-ului – o asociere de doua miliarde de locuitori. Marea Britanie a preferat sa se retraga dintr-o asociere unde leadershipul Germaniei, afluxul de migranti dar si relatia sinuoasa cu Rusia o deranjau si sa se replieze pe componenta Commonwealth. Imigrantii din India, Bangladesh, etc. nu au deranjat, deranjeaza „imigrantii” din Europa?

Va urma un efect de  bulgare de zapada – in Olanda, Turcia, Franta. Vor fi urmari interne in Marea Britanie -relatiile Angliei cu Scotia, Tara Galilor. Vor urma cereri de referendumuri in Europa cu posibile efecte teritoriale. Vor fi efecte economice si valutare. Vor fi afectati, evident, si cei 300000 de romani aflati in Marea Britanie. Unii dintre ei au fost folositi, ca material pedagogic, pentru cei care au argumentat Brexitul. Multi vor dori sa-si consolideze statutul legal acolo, altii se vor reloca in tarile UE, altii vor reveni acasa. Va fi pregatit guvernul sa-i primeasca?  Problema valului de migranti, aflati in Turcia sau in Germania, va deveni si mai acuta.

Uniunea Europeana se restrange teritorial, in loc de extindere („proces ireversibil”?), apare un proces de marche-arriere, de fapt o intoarcere cu decenii in urma.  De la ambitia de putere globala, UE va redeveni o putere regionala, mai dependenta de umbrela de securitate americana si sub presiunea unor compromisuri si mai mari cu Rusia.

Cine castiga si cine pierde? Eu nu cred ca va castiga cineva din Marea Britanie (devalorizarea monedei, incidenta in ceea ce priveste City-ul, sediile multinationalelor, comertul, etc) sau din Uniunea Uropeana (politici de dezvoltare, finantare, politici de aparare, politica externa, etc) . Nu cred insa nici ca este „inceputul sfarsitului” dar este evident un semnal clar pentru o reforma structurala a Uniunii Europene. In mod categoric, visul unei Europe federale s-a sfarsit. Va fi oare inghitit, din nou, continentul nostru intr-o formula de tipul „Europei de la Vancouver la Vladivostock”?”...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.