Voteaza pentru un PARLAMENT pentru CETATENI, nu pentru POLITICIENI!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.10.2015 11:04 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Proiectul i74 isi propune sa adune 100.000 de semnaturi din 11 judeţe ale Romaniei pentru a schimba prin lege, conform dreptului garantat de Constituţia Romaniei prin articolul 74, modul de funcţionare a Parlamentului -- Vrem un Parlament pentru cetaţeni, nu pentru politicieni!
Conform prevederilor articolului 74 din Constitutia Romaniei, cetaţenii pot introduce legi in Parlament: „(1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative”.Initiativa a avut un aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ si a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 12 octombrie 2015.
Fundatia CAESAR – Centrul  pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani, o organizatie ai carei membri sunt in mare parte tineri care au studiat in strainatate, are la dispozitie sase luni, din data de 12 octombrie pentru a strange cele 100.000 de semnaturi din minimum 11 judete ale tarii, inclusiv din Bucuresti.

Noua putere in stat: cetaţeanul implicat!

Ce este i74?

Iniţiativa legislativa a Fundaţiei CAESAR şi a ta, nascuta in baza Articolului 74 din Constitutia Romaniei.
Prin prevederile acestui articol, cetaţenii pot introduce legi in Parlament.
Conform Art. 74, „(1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot.”

Cum ne propunem sa reuşim?

Vrem sa strangem peste 100.000 de semnaturi in cel puţin 11 judete.
Fiecare judeţ trebuie sa aiba minim 5.000 de semnatari.

De ce i74?

Pentru ca a venit timpul sa avem un parlament pentru cetaţeni, nu pentru politicieni, ca şi pana acum.
Fiecare roman işi doreşte sa aiba pe cine sa voteze, nu impotriva cui sa voteze.
Pentru ca acest lucru sa se intample, avem nevoie de conducatori care sa ne reprezinte interesele de cetaţeni in parlament.

Situaţia sta in felul urmator in momentul de faţa:

-- 9 din 10 romani nu mai au incredere in Parlament
-- Parlamentarii au dreptul de a decide orice, oricand doresc, prin vot secret. Aşa şi-au scris regulamentul.
-- Fiecare parlamentar costa statul roman peste 53.000 de lei lunar.
-- Rata absenteismului este una nepermis de mare: media prezenţei la votul in Senat a fost de doar 49% in 2013.

Ce aduce nou i74?

1. Transparenţa: Propunem voturi la vedere, accesibile tuturor cetaţenilor. Ca sa ştii cum te reprezinta aleşii tai.
2. Seriozitate: Propunem ca fiecare absenţa nemotivata sa fie sancţionata cu 1% din salariu. Ca sa ştie ca nu se joaca pe timpul nostru.
3. Responsabilitate: Decontarile pe baza declaraţiilor pe proprie raspundere nu vor mai fi permise. Pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative. Pentru ca banul public e banul tau şi nu poate fi cheltuit oricum.

Conform analizei Fundaţiei Caesar, valoarea totala a contractelor incheiate cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese de catre actuali sau fosti parlamentari este de peste 1 milion de lei.
In 2014, s-au inregistrat 14 cereri de urmarire penala si de arestare preventiva, toate acestea au fost decise prin vot secret, in 7 cazuri au fost aprobate.
In regulamentul Camerei Deputatilor exista peste 30 de situatii in care votul este secret, intre care votul unei motiuni si cel privind ridicarea imunitatii parlamentare.
10 salarii medii nete a cheltuit fiecare parlamentar in primele 6 luni ale anului 2015 pentru cazare – peste 19000 lei.
316 ore lucrate in plen de senatori si deputati – 39 zile in prima sesiune parlamentara din 2015, aproape jumatate de an.
49% parlamentari au sub 20 % media de prezenta in 2015, iar 12 deputati au fost amendati cu 1% pentru absente in 2015...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.