VREME CALDA pentru LUNA OCTOMBRIE. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE pentru perioada 16 – 29 OCTOMBRIE 2017...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.10.2017 13:49 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 16 – 29 OCTOMBRIE 2017

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In prima saptamana a intervalului de prognoza vremea va fi calda pentru a doua jumatate a lunii octombrie, iar valorile termice diurne se vor situa, in medie, intre 22 şi 26 de grade. In jurul datei de 23 octombrie temperatura aerului va marca o scadere, astfel incat, pana la finalul celei de a doua saptamani, media regionala a maximelor se va situa intre 14 şi 17 grade, vremea devenind normala din punct de vedere termic pentru ultima decada a lunii octombrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de o valoare medie regionala situata in jurul a 10 grade in perioada 16 – 23 octombrie, pentru ca, ulterior, o uşoara racorire a vremii sa determine temperaturi minime de 6....7 grade, pana la finalul celor doua saptamani ale intrevalului de prognoza.
Pana pe 19 – 20 octombrie nu se vor semnala precipitaţii, apoi probabilitatea de ploaie va fi in creştere, cu precadere in jurul datei de 22 - 23 octombrie.
CRISANA
Temperaturile diurne vor fi in creştere in primele zile ale prognozei, de la valori, in medie, in jurul a 23 de grade in prima zi, pana la aproximativ 25 de grade in data de 18 octombrie. Intre 19 şi 23 octombrie vremea se va raci uşor de la o zi la alta, devenind apropiata de normalul termic al perioadei. Astfel, in intervalul 24 - 29 octombrie, media regionala a maximelor termice se va situa in jurul valorii de 15 grade. Temperaturile minime vor fi de 8...10 grade in intervalul 16 – 23 octombrie, apoi vor marca o uşoara scadere şi, pana la sfarşitul celei de a doua saptamani de prognoza, se vor situa in jurul unei valori medii de 6 grade, fara a prezenta variaţii semnificative.
Probabilitatea de ploaie va fi extrem de redusa pana in jurul datei de 20 octombrie, apoi va fi in creştere şi, mai ales pe 22 – 23 octombrie, vor fi ploi pe arii relativ extinse.
TRANSILVANIA
In intervalul 16 – 20 octombrie, media valorilor diurne va fi de 20...23 de grade, caracterizand o vreme calda pentru aceasta perioada a anului. Apoi temperatura aerului va scadea uşor şi treptat, spre 14 grade pe 24 octombrie, dupa care se va menţine, in medie, in jurul acestei valori, pana la sfarşitul intervalului de prognoza. Temperaturile nocturne vor fi de 6...7 grade pana spre 24 octombrie, iar intre 25 şi 29 octombrie se vor situa in jurul valorii medii de 4 grade.
Nu va ploua pana in jurul datei de 20 octombrie, dupa care probabiltiatea pentru precipitaţii va fi in creştere, insa ploile se vor semnala pe arii mai extinse pe 22 şi 23 octombrie.
MARAMURES
In prima saptamana a intervalului de prognoza vremea va fi calda pentru mijlocul lunii octombrie. Temperaturile diurne vor avea o valoare medie regionala in creştere de la 20 de grade in prima zi pana la 23 de grade pe 19 octombrie. Ulterior, vremea se va raci uşor de la o zi la alta, apropiindu-se de normele climatologice ale perioadei in jurul datei de 24 octombrie, cand media maximelor va fi de aproximativ 14 grade. Iar in urmatoarele zile, pana la sfarşitul lunii, nu se vor mai inregistra variaţii importante ale temperaturilor maxime. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie caracterizata prin valori medii in jurul a 7 grade in prima saptamana de prognoza, iar in cea de a doua saptamana vor fi de 4...5 grade.
In primele zile nu se vor semnala precipitaţii, dar dupa data de 20 – 21 octombrie probabilitatea pentru precipitaţii va fi in creştere, iar pe 22 – 23 octombrie acestea se vor semnala pe arii extinse şi izolat pot fi mai importante cantiativ.
MOLDOVA
Deşi tendinţa valorilor termice diurne va fi de uşoara scadere de la o zi la alta, pana in jurul datei de 23 octombrie vremea va fi mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada. Vor fi temperaturi maxime, in medie, de 18...24 de grade, cea mai ridicata valoare urmand a se inregistra in data de 17 octombrie. In intervalul 23 – 29 octombrie, media maximelor termice va fi de 13...16 grade, vremea devenind normala din punct de vedere termic. In ceea ce priveşte regimul termic nocturn, pana in data de 21 octombrie vor fi uşoare variaţii, media regionala a temperaturilor minime fiind de 9...12 grade. Ulterior acestei date, minimele vor marca o scadere treptata şi vor fi cuprinse intre 6 şi 9 grade.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi in creştere in intervalului 23-29 octombrie, pana atunci insa şansele de ploaie vor fi extrem de reduse.
DOBROGEA
In intervalul 16-23 octombrie valorile termice nu vor prezenta variaţii semnificative. Media temperaturilor maxime va fi de 19...23 de grade, caracterizand o vreme calda pentru aceasta perioada, iar a celor minime va fi de 12...13 grade. Dupa aceasta data, temperatura aerului va marca o scadere, pana la medii ale valorilor maxime de 15...17 grade şi ale minimelor in jurul a 9 grade.
Ploile se vor semnala doar la nivel izolat, mai degraba in cea de-a doua saptamana a intervalului de prognoza.
MUNTENIA
In prima saptamana vremea va fi mai calda decat in mod obişnuit pentru aceasta perioada, deşi tendinţa temperaturii aerului va fi de uşoara scadere in ultimele zile. Media temperaturilor maxime va fi de 20...25 de grade, cea mai ridicata valoarea urmand a se inregistra in ziua de 17 octombrie. Dupa data de 23 octombrie, vremea se va racori, astfel ca media regionala a maximelor va fi de 15....17 grade, valori normale pentru ultima decada a lunii octombrie. In intervalul 16-21 octombrie temperaturile minime nu vor prezenta variaţii şi vor fi, in medie, de aproximativ 9 grade. Ulterior acestui interval, regimul termic nocturn va marca o scadere treptata, astfel incat minimele termice se vor situa in jurul a 8 grade.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi extrem de redusa pe tot parcursul primei saptamani a intervalului de prognoza, dar şanse mai mari pentru ploi la nivel izolat vor fi in cea de a doua saptamana.
OLTENIA
Prima saptamana de prognoza va fi caracterizata de o vreme mai calda decat in mod normal pentru jumatatea lunii octombrie, cu o medie a maximelor de 21...26 de grade. Dupa data de 23 octombrie, valorile termice diurne se vor situa in jurul mediilor multianuale, inregistrandu-se, in medie regionala, 15...17 grade. In ceea ce priveşte regimul termic nocturn, in perioada 16 - 24 octombrie acesta nu va prezenta variaţii importante, temperatura medie nocturna urmand a fi de 9....10 grade. Ulterior acestei date, minimele termice vor scadea uşor, iar media acestora se va situa in jurul valorii de 7 grade.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi in creştere in intervalul 23-29 octombrie, iar in rest condiţiile de ploaie vor fi extrem de reduse.
LA MUNTE
Evoluţia regimului termic va fi caracterizata prin valori diurne mai ridicate decat in mod obişnuit in aceasta perioada a anului, situate in jurul a 16 grade pana in jurul datei de 20 octombrie. Apoi, vremea se va raci uşor şi treptat, astfel incat, in intervalul 24 – 29 octombrie, media temperaturilor maxime va fi de 6....8 grade, apropiata de valoarea climatologic normala pentru final de octombrie. Temperaturile nocturne vor fi de 6....8 grade intre 16 şi 23 octombrie, apoi vor marca o scadere şi se vor incadra, in medie, intre 2 şi 0 grade in ultimele zile ale intervalului de prognoza.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi nesemnificativa in primele zile ale prognozei, dar va creşte dupa data de 20 octombrie. In jurul datei de 22...23 octombrie se pot consemna cantitaţi de precipitaţii mai importante.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.