VREME cu mult mai CALDA decat normal in aceasta perioada din an. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.04.2018 13:27 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 23 APRILIE – 6 MAI 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Majoritatea zilelor din intervalul de referinţa, in special pana in data de 2 mai, vor fi caracterizate de o vreme cu mult mai calda decat normal in aceasta perioada din an, cu temperaturi maxime de 25...28 de grade, in medie regionala. Valori uşor mai mici, dar menţinandu-se totuşi peste mediile climatologice se vor inregistra in 24 şi 27 aprilie şi posibil in ultimele zile ale perioadei de prognoza, cand sunt estimate temperaturi diurne medii de 22...24 de grade. In privinţa regimului termic nocturn, valorile se vor situa peste cele specifice perioadei, cu minime in general de 10...14 grade.
Probabilitatea pentru ploi (de scurta durata, asociate in general instabilitaţii atmosferice) va fi mai mare in data de 24 aprilie, in intervalele 26-27 aprilie şi 2-6 mai, perioade cand vor fi posibile izolat şi cantitaţi de apa mai insemnate.
CRISANA
In cea mai mare parte a intervalului de prognoza, in special pana in data de 2 mai, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decat cele climatologic specifice, cu maxime de 24...27 de grade, in medie regionala. Valori uşor mai scazute, dar menţinandu-se totuşi peste cele normale se vor inregistra in 24 şi 27 aprilie şi posibil in ultimele zile ale perioadei de prognoza, cand sunt estimate temperaturi diurne medii de 22...24 de grade. In ceea ce priveşte temperaturile minime, acestea se vor situa peste cele normale, urmand a se inregistra valori de 10...12 grade, in medie.
Probabilitatea pentru ploi (de scurta durata, asociate in general instabilitaţii atmosferice) va fi mai mare in intervalele 23-24 şi 26-27 aprilie, dar şi dupa data de 2 mai, perioade cand vor fi posibile şi cantitaţi de apa mai insemnate.
TRANSILVANIA
Media valorilor termice diurne se va menţine, in cea mai mare parte a intervalului, cu mult peste cea climatologic specifica acestei perioade din an, cu valori in general de 23...26 de grade. Pentru zilele de 24 şi 27 aprilie şi posibil catre sfarşitul celor doua saptamani de prognoza sunt de aştepat temperaturi uşor mai scazute, dar in continuare peste cele normale, maxime in medie de 20...22 de grade. Regimul termic nocturn, relativ constant de-a lungul perioadei de prognoza, va fi caracterizat de valori medii de 6...10 grade.
In zilele de 24 şi 27 aprilie şi posibil dupa data de 2 mai probabilitatea pentru averse de ploaie va fi relativ ridicata şi nu sunt excluse cantitaţi de apa izolat mai insemnate. In restul intervalului ploi de scurta durata vor fi posibile pe spaţii mici, in orele dupa-amiezilor.
MARAMURES
Majoritatea zilelor din intervalul de referinţa vor fi caracterizate de o vreme cu mult mai calda decat normal pentru perioada din an, cu temperaturi maxime de 23...26 de grade, in medie regionala. Valori mai coborate, dar menţinandu-se in general peste mediile climatologice, se vor inregistra in 24 şi 27 aprilie şi posibil in ultimele zile ale perioadei de prognoza, cand sunt estimate temperaturi diurne medii de 21...23 de grade. Estimarile indica un regim termic nocturn peste cel specific perioadei, cu minime in general de 9...11 grade.
Probabilitatea pentru ploi (in general de scurta durata, asociate instabilitaţii atmosferice) va fi mai mare in intervalele 23-24 şi 26-27 aprilie, dar şi dupa data 2 mai, perioade cand vor fi posibile şi cantitaţi de apa mai insemnate.
MOLDOVA
Vremea deosebit de calda va predomina in cea mai mare parte a intervalului, astfel ca media temperaturilor maxime va fi de 23...27 de grade. Excepţie vor face zilele de 24 şi 27 aprilie şi posibil sfarşitul perioadei de prognoza cand se vor inregistra valori mai scazute, de 21...23 de grade, mediat regional, temperaturi care se menţin totuşi peste cele climatologic specifice. Regimul termic nocturn se va situa, pe tot parcursul intervalului, peste cel normal in aceasta perioada din an, cu medii ale valorilor minime de 9...12 grade.
Probabilitatea pentru ploi va fi in general redusa pe perioada celor doua saptamani. Averse cu caracter local se vor semnala in zilele de 24 şi 27 aprilie.
DOBROGEA
Pe tot parcursul intervalului, valorile de temperatura nu vor avea variaţii importante, menţinandu-se peste cele climatologic specifice, cu maxime diurne de 21...25 de grade, in medie regionala. Aceeaşi tendinţa este estimata şi pentru regimul termic nocturn, caracterizat de valori medii de 10...14 grade.
Probabilitatea pentru ploi va fi in general redusa pe perioada celor doua saptamani; ploi de scurta durata, pe spaţii mici se vor semnala in data de 24 aprilie şi in intervalul 4-6 mai.
MUNTENIA
Pe intreaga perioada a celor doua saptamani de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele normale la sfarşit de aprilie şi inceput de luna mai. Temperaturile maxime vor fi in medie de 24...27 de grade, dar vor fi şi zile, in special in perioada 24 aprilie - 2 mai, in care vor fi posibile valori chiar mai ridicate, spre medii in jurul a 29...30 de grade la campie. In aceeaşi tendinţa vor evolua şi minimele nocturne ce se vor situa peste mediile multianuale, valori in marea lor majoritate in ecartul 9...12 grade.
In ansamblu, intervalul de referinţa va avea o probabilitate redusa de ploaie. Averse cu caracter local vor fi in 24 aprilie, 27 aprilie şi, posibil, la sfarşitul celor doua saptamani.
OLTENIA
Majoritatea zilelor din intervalul de referinţa vor fi caracterizate de o vreme mai calda decat normal pentru perioada din an, cu temperaturi maxime de 23...27 de grade, in medie regionala. Vor fi şi zile, in special in perioada 24 aprilie - 2 mai, in care vor fi posibile valori chiar mai ridicate, spre medii in jurul a 29 de grade la campie. Estimarile indica un regim termic nocturn peste cel specific pentru sfarşitul lunii aprilie şi inceputul de mai, cu minime in general de 10...13 grade.
Probabilitatea pentru ploi locale (de scurta durata, asociate instabilitaţii atmosferice) va fi mai mare in perioada 26-28 aprilie, dar şi dupa data 2 mai.
LA MUNTE
Valorile de temperatura se vor menţine, in cea mai mare parte a intervalului, mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada din an, cu variaţii nesemnificative de o zi la alta; maximele diurne vor fi de 14...18 grade, iar minimele de 4...8 grade, temperaturi uşor mai mici fiind posibile in zilele de 27 şi 28 aprilie. Faţa de aceste valori mediate pe intreaga zona montana, la altitudini mai mici, in general sub 1400 m, sunt de aşteptat temperaturi chiar mai ridicate, medii diurne in jurul a 20 de grade.
Probabilitatea pentru averse de ploaie va fi mai ridicata in cursul dupa-amiezelor. In special in zilele de 24 şi 27 aprilie şi dupa data de 2 mai, ploile vor fi mai frecvente şi local mai insemnate cantitativ.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.