VREME deosebit de CALDA pentru SFARSITUL ANULUI 2017 si INCEPUTUL ANULUI 2018. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 25.12.2017 22:56 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 25 DECEMBRIE 2017 – 07 IANUARIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Pana pe 28 decembrie va fi o vreme deosebit de calda pentru ultima decada a lunii decembrie, cu valori termice medii de 11...13 grade, ziua şi 0...5 grade, noaptea. Ulterior, procesul de racire a vremii va determina trecerea la un regim termic apropiat de cel normal pe 30 şi 31 decembrie, cand media regionala a temperaturii maxime va fi de 3...4 grade, iar cea a temperaturii minime, circa -2 grade. Pe parcursul primelor 2...3 zile ale anului 2018 se estimeaza creşteri de 2...3 grade ale acestor medii, iar in perioada 4 -7 ianuarie sunt estimate medii ale maximele diurne de 4...6 grade, iar ale minimelor nocturne de -2...-1 grad.
In intervalul 28-30 decembrie vor fi precipitaţii locale, in general slabe, iniţal ploi, apoi lapoviţe şi ninsori, fiind posibila pe arii restrinse formarea de polei. In unele zile ale intervalului 2-7 ianuarie 2018 va fi o probabilitate relativ ridicata pentru apariţia precipitaţiilor slabe, predominant sub forma de lapoviţa şi ninsoare.
CRISANA
Primele 4 zile ale intervalului de prognoza vor avea o vreme deosebit de calda pentru ultima decada a lunii decembrie, cu valori termice medii de 10...12 grade, ziua şi 0...4 grade, noaptea. In ultimele 3 zile ale acestui an, vremea se va raci astfel incat pe 31 decembrie va fi un regim termic apropiat de cel normal, media regionala a temperaturii maxime fiind de 2...3 grade, iar cea a temperaturii minime, in jurul a -3 grade. Pe parcursul primelor 2...3 zile ale anului 2018 se estimeaza creşteri cu 2...3 grade ale acestor medii, iar in perioada 4-7 ianuarie, maximele diurne vor fi de 4...5 grade, iar minimele nocturne de -3...-2 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicata in intervalul 28-30 decembrie, cand local vor fi ploi ce se vor transforma in lapoviţa şi ninsoare, putand favoriza izolat producerea de polei. In unele zile ale intervalului 2-7 ianuarie 2018 va fi o probabilitate relativ ridicata pentru apariţia precipitaţiilor slabe, predominant sub forma de lapoviţa şi ninsoare.
TRANSILVANIA
In perioada 25- 28 decembrie, in aceasta regiune vremea va fi mai calda decat in mod obişnuit in ultima decada a lunii decembrie, cu valori termice medii de 8...10 grade, ziua şi de -4...2 grade, noaptea. Spre sfirşitul acestui an, procesul de racire a vremii va determina pe 31 decembrie trecerea la un regim termic apropiat de cel normal, media regionala a temperaturii maxime fiind de 1...2 grade, iar a temperaturii minime, in jurul a -5 grade. Pe parcursul primelor 2...3 zile ale anului 2018 se estimeaza creşteri de 2...3 grade ale acestor medii, iar in perioada 4-7 ianuarie maximele diurne vor atinge, in medie, 3...4 grade, iar minimele nocturne, -4...-3 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii slabe va fi mai ridicata in intervalul 28-30 decembrie cand vor predomina lapoviţa şi ninsoarea, iar izolat vor fi condiţii de polei. In unele zile ale intervalului 2-7 ianuarie 2018 va fi o probabilitate relativ ridicata pentru apariţia precipitaţiilor slabe, predominant sub forma de ninsoare.
MARAMURES
In primele patru zile ale primei saptamani, vremea se va incalzi astfel incat mediile maximelor vor creşte de la 6 la 11 grade, iar cele ale minimelor vor oscila intre -1 şi 3 grade. Intre 29 şi 31 decembrie, pe fondul racirii vremii, mediile diurne vor cobori pana la 2 grade, iar cele nocturne, spre -5 grade. Va urma o creştere uşoara a temperaturilor maxime pana in data de 2 ianuarie, apoi acestea se vor situa, in medie, intre 2 şi 4 grade. Mediile minimelor vor creşte de la -5 la -2 gade in zilele de 3 şi 4 ianuarie şi apoi vor fi in scadere pana la -4 grade, la sfarşitul intervalului.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare intre 28 şi 30 decembrie. In ultima saptamana doar trecator, in unele zile, pot fi precipitaţii slabe, predominant sub forma de ninsoare.
MOLDOVA
In primele patru zile ale intervalului, vremea va fi calda cu mediile maximelor diurne in jurul valorii de 9 grade, apoi se va raci in 30 şi 31 decembrie pana la o medie de 3...4 grade. In a doua saptamana de prognoza, mediile diurne vor oscila intre 5 şi 3 grade. Valorile medii nocturne, in prima parte a saptamanii se vor situa intre -1 şi 0 grade, iar in data de 29 decembrie acestea vor creşte pana la 4 grade, urmand o scadere pana la -3 grade, la 1 ianuarie. In a doua saptamana mediile nocturne vor varia intre -3 şi 1 grad. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ scazuta pe tot parcursul perioadei de prognoza, exceptand intervalul 29-30 decembrie, cand vor fi posibile precipitaţii predominat sub forma de ploaie.
DOBROGEA
Vremea va fi cu mult mai calda decat in mod normal in primele cinci zile ale acestei saptamani, cand temperaturile medii maxime vor fi de 11...13 grade, iar cele minime vor atinge, la sfarşitul acestui interval, 8...9 grade. In zilele de 30 şi 31 decembrie, deşi procesul de racire al vremii se va resimţi şi in aceasta regiune, temperaturile medii diurne şi nocturne vor avea valori uşor mai ridicate decat in mod normal, menţinandu-se pozitive. Primele şapte zile ale lunii ianuarie vor fi caracterizate in continuare de temperaturi medii ce depaşesc normele climatologice şi anume 4...7 grade, ziua şi -1..1 grad, noaptea.
Nu se vor semnala precipitaţii in intervalul 25-27 decembrie, dar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte in intervalul 28 decembrie - 31 ianuarie, cu cele mai mari şanse de producere in zilele de 29 şi 30 decembrie, cand vor fi mai ales ploi. In unele zile ale intervalului 2-7 ianuarie, local vor fi posibile precipiaţii slabe, mixte.
MUNTENIA
Perioada 25-29 decembrie se va caracteriza printr-o vreme deosebit de calda pentru utima decada a lunii decembrie mai ales in cursul zilelor, cand temperaturile maxime vor fi, in medie, de 10...13 grade. In intervalul 30 decembrie – 1 ianuarie, vremea se va raci, insa temperaturile medii diurne şi nocturne vor continua sa fie uşor mai ridicate decat in mod normal fiind pozitive, ziua şi uşor negative, noaptea.
Din punct de vedere al precipitaţiilor se estimeaza o probabilitate redusa de apariţie in intervalul 25...27 decembrie, dar aceasta va creşte treptat in perioada 28...31 decembrie, cu precadere in zilele de 29 şi 30 decembrie cand vor fi predominant sub forma de ploaie. In prima saptamana a lunii ianuarie 2018, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe, mixte, va fi mai ridicata spre finalul acesteia.
OLTENIA
Vremea va fi mult mai calda decat in mod obişnuit in intervalul 25...28 decembrie mai ales in cursul zilelor, cu temperaturi medii diurne in jur de 10 grade. In intervalul 30 decembrie – 1 ianuarie, vremea se va raci, insa temperaturile medii diurne vor continua sa fie uşor mai ridicate decat in mod normal fiind pozitive. Mediile termice din timpul nopţii, vor fi in general apropiate de cele normale, dar uşor negative şi posibil mai coborate in perioada 31 decembrie - 2 ianuarie, pana spre -4 grade.
Din punct de vedere al precipitaţiilor posibilitatea de apariţie va fi foarte redusa in intervalul 25...27 decembrie, dar va creşte treptat in perioada 28...31 decembrie, indeosebi in zilele de 29 şi 30 decembrie cand vor fi precipitaţii predominant sub forma de ploaie, in general slabe cantitativ. In saptamana 1-7 ianuarie, probabilitatea pentru precipitaţii slabe cantitativ, mixte, va fi mai ridicata catre finalul acesteia.
LA MUNTE
Vremea va fi cu mult mai calda decat in mod normal in intervalul 25...28 decembrie, urmand a se raci treptat incepind cu 29 decembrie. In aceste condiţii, intre 30 decembrie şi 2 ianuarie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele climatologic normale, mai ales in cursul nopţilor, cand la altitudinile mai mari pot fi condiţii de ger (sub -10 grade). Pentru intervalul 2-7 ianuarie se preconizeaza temperaturi medii uşor mai ridicate decat cele specifice acestei perioade a anului, in jurul a 0 grade, ziua şi -8....-4 grade, noaptea.
Cele mai ridicate şanse de apariţie a precipitaţiilor, predominant sub forma de ninsoare vor fi in intervalul 28-31 decembrie. In timpul celei de-a doua saptamani (1-7 ianuarie) probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi in general redusa, dar la nivel local se pot semnala, trecator, ninsori slabe.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.