VREME si CAPRICII. CANICULA, dar si INSTABILITATE ATMOSFERICA aproape in fiecare zi

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.06.2017 14:22 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 26 IUNIE – 09 IULIE 2017
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Pana la inceputul lunii iulie vremea va fi calduroasa, chiar caniculara dupa-amiaza in zilele de 28 şi de 29 iunie, cand media temperaturilor maxime va fi de 35...37 de grade. Intre 2 şi 5 iulie temperaturile diurne vor avea variaţii in jurul celor normale pentru aceasta data, pentru ca in zilele urmatoare sa se incalzeasca pana la o medie a temperaturilor maxime de 32 de grade, in ultima zi.
Temperaturile minime vor avea oscilaţii asemanatoare cu a maximelor, iar mediile lor vor varia intre 13 grade, in dimineţile de 4 şi de 5 iulie, şi 21 de grade in dimineaţa de 29 iunie.
Vor fi intervale cu instabilitate atmosferica aproape in fiecare zi.
CRISANA
Vremea se va incalzi treptat pana in data de 29 iunie, cand media valorilor termice maxime se va situa in jurul a 34 de grade, iar a minimelor va fi de 19...20 de grade. Va urma o racorire treptata, de aproximativ 9...10 grade, pana in 3...4 iulie, apoi se va incalzi, astfel incat in ultimele zile de prognoza media maximelor diurne va atinge 30 de grade, in timp ce a minimelor, 14 grade.
Vor fi condiţii pentru manifestari specifice instabilitaţii atmosferice aproape in fiecare zi.
TRANSILVANIA
Vremea va ramane calduroasa pana la inceputul lunii iulie, cu o medie a maximelor ce se va situa intre 30 şi 34 de grade şi a minimelor intre 13 şi 16 grade. In urmatoarele patru zile vor fi variaţii ale temperaturilor in jurul normelor climatologice, apoi se va incalzi din nou, dar mediile valorilor
termice nu vor mai trece de 28... 29 de grade ziua şi de 12 grade noaptea. Intervale cu averse şi descarcari electrice vor fi in aproape fiecare zi.
MARAMURES
Vremea se va incalzi treptat pana in jurul datei de 29 iunie, atunci cand media temperaturilor maxime va fi de 32 de grade, iar a minimelor de 18 grade. Ulterior se va racori, astfel incat, in zilele de 3 şi de 4 iulie maximele vor fi in medie de 24...25 de grade, iar minimele de 11...12 grade. Din data de 5 iulie se va resimţi o creştere treptata a valorilor termice.
Aproape in fiecare zi vor fi intervale cu averse şi descarcari electrice.
MOLDOVA
Pana in data de 2 iulie vremea va fi deosebit de calda, cu o medie a temperaturilor maxime care se va situa intre 30 şi 35 de grade, iar a minimelor intre 17 şi 20 de grade. Ulterior, pana la sfarşitul intervalului, valorile termice vor oscila in jurul celor normale la aceasta data. Astfel, media maximelor va fi intre 26 şi 29 de grade, iar cea a minimelor intre 14 şi 16 grade.
Averse şi descarcari electrice vor putea sa apara aproape in fiecare zi, dar mai frecvente vor fi intre 1 şi 5 iulie.
DOBROGEA
In primele 3 zile ale intervalului de prognoza nu vor fi variaţii importante ale temperaturii aerului, media maximelor va fi de 28 de grade, iar a minimelor de 19…20 de grade. Apoi, pana la sfarşitul lunii, temperaturile vor creşte. In intervalul 1 – 4 iulie se va racori, astfel incat se vor atinge temperaturi maxime, in medie, de 28 de grade şi minime de 17…18 grade. Dupa data de 4 iulie temperaturile vor ramane relativ constante.
Probabilitatea pentru averse şi descarcari electrice va fi mai ridicata din data de 2 iulie.
MUNTENIA
Pana in data de 2 iulie media temperaturilor maxime va fi, in general, peste 32 de grade şi mai ales in intervalul 29 iunie – 1 iulie, va fi canicula. Temperaturile minime vor fi in medie intre 18 şi 21 de grade. Din data de 3 iulie şi pana la finalul intervalului de prognoza valorile termice vor fi mai placute, media maximelor se va menţine sub 32 de grade, iar a minimelor sub 17 grade.
Vor fi averse şi descarcari electrice intre 2 şi 5 iulie, dar pe arii restranse şi in restul intervalului.
OLTENIA
Vremea va fi calduroasa in cea mai mare parte a intervalului, chiar caniculara intre 26 iunie şi 1 iulie, cand media temperaturilor maxime se va situa intre 34 şi 37 de grade, iar a minimelor va fi de 18...20 de grade. Ulterior temperaturile vor mai scadea, iar cele mai mici valori vor fi intre 3 şi 5 iulie, cand media maximelor va fi de 28...29 de grade, iar a minimelor de 14...15 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicata in intervalele 27 - 29 iunie şi 2 - 4 iulie.
LA MUNTE
In prima saptamana de prognoza vremea va fi mai calda decat in mod obişnuit la aceasta data, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsa intre 21 şi 25 de grade şi a minimelor intre 11 şi 15 grade. In cea de a doua saptamana valorile termice vor avea variaţii in jurul normelor climatologice, media maximelor va fi intre 15 şi 20 de grade, iar a minimelor intre 7 şi 11 grade.
Vor fi manifestari specifice instabilitaţii atmosferice in fiecare zi, dar pe arii mai extinse intre 26 şi 28 iunie şi intre 1 şi 5 iulie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.