VREMEA CANICULARA se va mentine si pe parcursul SAPTAMANII VIITOARE

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 06.08.2017 13:35 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Administraţia Naţionala de Meteorologie a emis avertizare meteorologica de COD ROSU, COD PORTOCALIU şi COD GALBEN de val de caldura, temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat.

COD ROŞU

Duminica (6 august), valul de caldura va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depaşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitaţi şi se va situa frecvent, in zonele joase de relief, intre 82 şi 84 de unitaţi. 

Temperaturile minime vor fi cuprinse, in general, intre 22 şi 25 de grade.
In judeţele Mehedinţi şi Dolj se vor inregistra temperaturi maxime extreme de 40...41 de grade.

COD PORTOCALIU

In Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi a Transilvaniei, precum şi in nordul şi estul Olteniei şi in sudul Crişanei, temperaturile maxime se vor situa, in general, intre 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decat mediile climatologice specifice perioadei.

COD GALBEN

In nord-vestul şi nordul ţarii şi local in zonele de munte, disconfortul termic va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa in jurul valorii de 35 de grade.

In a doua parte a zilei de duminica (6 august) şi in noaptea de duminica spre luni (6/7 august) vor fi averse torenţiale, insoţite de frecvente descarcari electrice, grindina şi vijelii, in special la munte, in nord-vestul şi nordul teritoriului, iar in cursul zilei de luni (7 august) mai ales in jumatatea de nord.
Vremea caniculara se va menţine şi pe parcursul saptamanii viitoare, indeosebi in zonele de campie.

ACTUALIZARE. Atenţionare meteorologica

Intervalul : 6 august, ora 18 – 8 august ora 06

COD GALBEN

INSTABILITATE ATMOSFERICA

Fenomene vizate: instabilitate atmosferica accentuata;
Interval de valabilitate: 6 august, ora 18 – 8 august ora 06
Zone afectate: regiunile vestice, nordice, centrale şi nord-estice şi zonele de munte

In intervalul mentionat, temporar instabilitatea atmosferica va fi accentuata şi se va manifesta prin vijelii, averse torenţiale, frecvente descarcari electrice şi grindina. Cantitaţile de apa vor depaşi local 20 l/mp si izolat 40...50 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente din seara zilei de duminica (6 august) şi pana in dimineaţa zilei de luni (7 august), la munte, in Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi in cea mai mare parte a Moldovei. Pe parcursul zilei de luni (7 august) şi in cursul nopţii de luni spre marţi (7/8 august), manifestari specifice instabilitaţii atmosferice vor fi cu precadere in zonele deluroase şi montane, precum şi in Transilvania, Moldova şi Maramureş.

In regiunile nord-vestice, nordice şi la munte manifestari de instabilitate atmosferica se vor semnala şi in dupa-amiaza zilei de duminica (6 august), iar in sudul şi sud-estul ţarii vor fi mai ales in seara zilei de luni (7 august) si in noaptea de luni spre marţi (7/8 august).

VAL DE CALDURA

Fenomene vizate: val de caldura, disconfort termic deosebit de accentuat;

Interval de valabilitate: 7 august
Zone afectate: Oltenia, Muntenia, Dobrogea

COD PORTOCALIU

Luni (7 august), valul de caldura va persista in Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, unde disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat. Temperaturile minime nu vor cobori sub 20 de grade. In judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calaraşi, Ialomiţa, Constanţa şi indeosebi in zona joasa a judeţului Mehedinţi, precum şi in municipiul Bucureşti, temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 36 şi 39 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va fi de 82...84 de unitaţi.

COD GALBEN

In nordul Olteniei, Munteniei şi al Dobrogei temperaturile maxime vor fi cuprinse, in general, intre 34 şi 36 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa in jurul pragului critic de 80 de unitaţi.

In regiunile sudice, in dupa-amiaza zilei de marti (8 august), local disconfortul termic va fi ridicat şi, indeosebi in Lunca Dunarii, maximele termice vor mai atinge 35...37 de grade.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.