VREMEA va fi tot mai RECE in NOIEMBRIE. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.10.2017 14:03 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 30 OCTOMBRIE – 12 NOIEMBRIE 2017
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Scaderea valorilor termice va determina, la inceputul saptamanii, o vreme rece pentru sfarşitul lunii octombrie şi inceputul lunii noiembrie. Cele mai mici temperaturi maxime vor fi in 31 octombrie, cand media lor se va situa in jur de 9 grade, iar cele mai scazute minime vor fi in dimineţile de 31 octombrie şi 1 noiembrie, cu o medie a acestora spre 0 grade. Ulterior, vremea se va incalzi, iar in intervalul 2-7 noiembrie se va inregistra o medie regionala a temperaturilor maxime de 15…17 grade şi de 4…6 grade a celor minime. Apoi, vremea se va raci uşor şi treptat, astfel incat spre sfarşitul intervalului de prognoza, media temperaturilor maxime va fi de 11...12 grade, iar minimele se vor situa in jurul mediei regionale de 4 grade.
Se vor semnala ploi in general slabe pe 30 octombrie şi 3 noiembrie şi in unele zile ale celei de-a doua saptamani, cel mai probabil in jurul datei de 7 noiembrie.
CRISANA
In primele 3 zile, vremea va fi mai rece decat in mod normal in aceasta perioada, astfel incat media regionala a temperaturilor diurne va fi de 8...10 grade. iar minimele nocturne vor fi in scadere, de la 3 grade spre -1 grad. Ulterior, in intervalul 2 - 6 noiembrie, procesul de incalzire a vremii va determina revenirea la valori termice normale pentru inceputul acestei luni, respectiv 13....15 grade, ziua şi 5...6 grade, noaptea. In timpul celei de-a doua saptamani, valorile temice diurne vor fi in uşoara scadere de la o zi la alta, astfel incat se va ajunge treptat la medii regionale de 11 grade pentru temperaturile maxime, insa nopţile vor avea un regim termic apropiat de cel de la sfirşitul primei saptamani, respectiv 3...5 grade.
Probabilitatea pentru ploi in general slabe va fi mai mare pe 30 octombrie şi in intervalele 2-4 noiembrie şi 5-8 noiembrie.
TRANSILVANIA
Prima saptamana va debuta cu o vreme rece pentru aceasta perioada – media regionala a valorilor maxime fiind de 5…7 grade, iar a celor minime de -4…0 grade, cea mai rece dimineaţa fiind pe 1 noiembrie. In intervalul 2 – 6 noiembrie, mediile termice diurne urmeaza sa creasca spre 12...13 grade, iar minimele nocturne se vor situa intre 2 şi 4 grade. Ulterior acestei incalziri vremea se va raci treptat, astfel incat spre sfarşitul celei de-a doua saptamini sunt posibile medii ale maximelor termice de 9 grade şi minime de 0…2 grade, valori apropiate de mediile multianuale pentru a doua decada a lunii noiembrie.
Trecator vor fi ploi slabe şi local lapoviţa, pe 30 octombrie. Ulterior, probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicata in 3 noiembrie şi in unele zile ale celei de-a doua saptamani.
MARAMURES
In primele 3 zile, vremea va fi mai rece decat in mod normal in aceasta perioada, astfel incat media regionala a temperaturilor diurne va fi de 5...7 grade. iar minimele nocturne vor fi in scadere, de la 2 grade, spre -2 grade. Ulterior, in intervalul 2 - 6 noiembrie, procesul de incalzire a vremii va determina revenirea la valori termice normale pentru inceputul acestei luni, respectiv 12....14 grade, ziua şi 4..5 grade, noaptea. In timpul celei de-a doua saptamani, valorile temice diurne vor fi in uşoara scadere de la o zi la alta, astfel incat se va ajunge treptat la medii regionale de 10 grade pentru temperaturile maxime, insa nopţile vor avea un regim termic apropiat de cel de la sfirşitul primei saptamani, respectiv 2...4 grade.
Probabilitatea pentru ploi in general slabe va fi mai mare pe 30 octombrie şi in intervalele 2-4 noiembrie, 5-7 noiembrie şi posibil 10-12 noiembrie.
MOLDOVA
Prima saptamana va debuta cu o vreme rece pentru aceasta perioada – media regionala a valorilor maxime fiind de 7…9 grade, iar a celor minime de -2…0 grade, cu cea mai rece dimineaţa pe 1 noiembrie. In perioada 2 – 7 noiembrie valorile termice vor creşte de la o zi la alta, astfel incat mediile diurne vor atinge 12...13 grade, iar minimele nocturne se vor situa in jur de 3 grade. Ulterior, vremea se va raci treptat, urmand ca spre sfarşitul celei de-a doua saptamini media maximelor termice sa ajunga la 8 grade, iar cea a minimelor la 1…2 grade, valori apropiate de mediile multianuale pentru a doua decada a lunii noiembrie.
Trecator vor fi ploi slabe şi local lapoviţa, in prima zi a intervalului. Apoi, va mai ploua in 3 noiembrie şi cu o probabilitate destul de ridicata şi in unele zile ale intervalului 7-12 noiembrie.
DOBROGEA
Procesul de racire a vremii va continua la inceputul primei saptamani şi astfel, in zilele de 31 octombrie şi 1 noiembrie, se vor inregistra valori termice sub mediile multianuale, maxime in jur de 9 grade şi minime de 1…2 grade. Ulterior vremea se va incalzi, astfel in perioada 3-7 noiembrie, media temperaturilor maximelor va urca la 14…15 grade, iar a celor minime la 6…8 grade. Apoi, vremea se va raci uşor şi treptat, astfel incat, spre sfarşitul intervalului de prognoza, media temperaturilor maxime va fi de 10...11 grade, iar minimele se vor situa in jur de 5 grade.
Ploi slabe vor fi posibile in jurul datei de 3 noiembrie şi cu o probabilitatea de apariţie in creştere dupa data de 7 noiembrie.
MUNTENIA
Racirea vremii se va resimţi in primele doua zile, cand la nivelul regiunii, maximele vor scadea la numai 8 grade şi indeosebi in dimineaţa zilei de 1 noiembrie vor fi minime preponderent negative, media acestora urmand a fi in jur de -2 grade.
Dupa acest interval, vremea se va incalzi treptat şi astfel, media maximelor va ajunge la 14…16 grade, iar minimele se vor situa in jurul a 5 grade, aceste temperaturi urmand sa caracterizeze o vreme uşor mai calda decat in mod normal pentru perioada 3 – 7 noiembrie. La finalul intervalului, cel mai probabil dupa 8 noiembrie, vremea se va raci din nou pana la o medie a valorilor maxime de 10…12 grade şi in jur de 3 grade a valorilor minime.
Ploi slabe vor fi posibile in jurul datei de 3 noiembrie. In a doua saptamana de prognoza, probabilitatea pentru ploaie va fi in creştere, mai ales dupa data de 7 noiembrie.
OLTENIA
Procesul de racire va continua la inceputul saptamanii, vremea devenind rece pentru sfarşitul lunii octombrie şi inceputul lunii noiembrie. Cele mai mici temperaturi maxime vor fi in 31 octombrie, cand media va fi in jur de 8 grade, iar cele mai scazute minime vor fi dimineţile de 1 şi 2 noiembrie, cu o medie a acestora de -1…0 grade.
Ulterior vremea se va incalzi, iar in perioada 3-7 noiembrie, se va inregistra o medie regionala a temperaturilor maxime de 15…16 grade şi de 4…5 grade a celor minime.
Apoi, vremea se va raci uşor şi treptat şi astfel, spre sfarşitul intervalului de prognoza, media temperaturilor maxime va fi de 10...11 grade, iar minimele se vor situa in jurul valorii de 3 grade.
In prima saptamana de prognoza condiţiile pentru ploi slabe vor fi foarte reduse. In a doua saptamana, cel mai probabil in jurul datei de 9 noiembrie, probabilitatea pentru ploaie va fi mai ridicata.
LA MUNTE
In intervalul 30 octombrie – 2 noiembrie vremea va fi rece. Media temperaturilor minime va scadea spre -8…-9 grade, iar maximele termice se vor menţine preponderent negative, cu o medie de -4…-1 grad. Ulterior, incalzirea vremii va aduce regimul termic in jurul celui normal, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 4…6 grade şi minime termice ce se vor incadra, in medie, intre -2 şi 1 grad.
In primele doua zile local şi temporar va ninge in cea mai mare parte a zonei.
Ulterior probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mai ridicata in jurul datei de 3 noiembrie şi dupa data de 6 noiembrie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.