Zacamant important de gaze in Marea Neagra. Dar tot rusii il vor exploata!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.10.2015 12:31 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Companiile Lukoil, PanAtlantic şi Romgaz au descoperit pe platforma continentala a Romaniei un zacamant important de gaze.
In luna octombrie 2015, au fost finalizate lucrarile la sonda de explorare LIRA 1X, lucrari care au dus la descoperirea unui important zacamant de gaze, situat in sectorul romanesc al Marii Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident, informeaza Rpmgaz, printr-un comunicat de presa.

Incepand cu anul 2011, lucrarile de explorare geologica din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate, in calitate de Operator, de compania LUKOIL Overseas Atash B.V. (care este deţinuta in proporţie de 100% de Compania Publica pe Acţiuni LUKOIL) in baza Acordului de Concesiune incheiat cu Guvernul Romaniei.
In acest moment, cota de participare in Acordul de Concesiune este Romgaz S.A. - 10%, LUKOIL detine 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd. 18%.

Adancimea apei in cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctueaza de la 300 la 1200 metri.
Suprafaţa perimetrului este de 1.006 km.p. Sonda LIRA – 1X este situata la aproximativ 170 km (90 milemarine) de la ţarm, adancimea apei fiind de aprox. 700 m.
Sonda a fost forata pana la adancimea de 2.700 m (8.858 picioare), cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin ”Development Driller II”, aparţinand companiei Transocean Ltd.
La finalizarea lucrarilor de foraj, sonda a fost trecuta in conservare, in vederea efectuarii lucrarilor ulterioare de evaluare a zacamantului LIRA.

Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obţinute in timpul forajului, precum şi ale investigaţiilor geofizice, sonda LIRA – 1X a intalnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri.
In conformitate cu datele seismice, suprafaţa zacamantului poate atinge 39 kmp, iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Succesul sondei LIRA – 1X a dus la o diminuare a riscurilor in ceea ce priveşte lucrarile viitoare de investigaţii geologice pentru o serie de prospecte care reprezinta un potenţial semnificativ in ceea ce priveşte conţinutul de resurse, localizate atat in apropierea structurii LIRA, cat şi in alte zone ale perimetrului.
Programul lucrarilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice şi forajul pe zacamantul LIRA a unei sonde de explorare evaluare, in vederea confirmarii volumului descoperirii şi a confirmarii potenţialului de hidrocarburi.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.